Двадесет и пет метрова риба от 800 полиетиленови плика се появи пред НДК

Двадесет и пет метрова риба от 800 полиетиленови плика се появи пред НДК

Преминаващите граждани на София получиха пощенски картички с идеи и предложения как да намалят еднократната пластмаса в ежедневието си...

В Деня на Черно море, 31-ви октомври, в София пред НДК активисти разпънаха двадесет и пет метрова риба, направена от 800 полиетиленови плика с послание за Черно море, свободно от пластмаса. Събитието е част от кампанията „Свободни от пластмаса“ на екологично сдружение „За Земята“ и „Грийнпийс“ - България. В акцията се включиха Surfrider Foundation Sofia и сърфистите от Wind2Win.

Пластмасовите торбички, от които е направена рибата, са сред трите най-често срещани отпадъци по плажовете и във водите на Черно море и са причина за замърсявания из цялата страна.

Въпреки това, най-тънките пластмасови торбички останаха извън пълните забрани на пластмасови изделия за еднократна употреба, гласувани в Европейския парламент миналата седмица.

"Нека не се успокояваме, че европейските институции са на път да разрешат „пластмасовия“ проблем. Гласуването в ЕП на Директивата е само първата стъпка, а тепърва предстоят важни преговори между министрите на околната среда.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.