Двадесет и пет метрова риба от 800 полиетиленови плика се появи пред НДК

Двадесет и пет метрова риба от 800 полиетиленови плика се появи пред НДК

Преминаващите граждани на София получиха пощенски картички с идеи и предложения как да намалят еднократната пластмаса в ежедневието си...

В Деня на Черно море, 31-ви октомври, в София пред НДК активисти разпънаха двадесет и пет метрова риба, направена от 800 полиетиленови плика с послание за Черно море, свободно от пластмаса. Събитието е част от кампанията „Свободни от пластмаса“ на екологично сдружение „За Земята“ и „Грийнпийс“ - България. В акцията се включиха Surfrider Foundation Sofia и сърфистите от Wind2Win.

Пластмасовите торбички, от които е направена рибата, са сред трите най-често срещани отпадъци по плажовете и във водите на Черно море и са причина за замърсявания из цялата страна.

Въпреки това, най-тънките пластмасови торбички останаха извън пълните забрани на пластмасови изделия за еднократна употреба, гласувани в Европейския парламент миналата седмица.

"Нека не се успокояваме, че европейските институции са на път да разрешат „пластмасовия“ проблем. Гласуването в ЕП на Директивата е само първата стъпка, а тепърва предстоят важни преговори между министрите на околната среда. Призоваваме министър Нено Димов да защити правата на българските граждани за чиста и здравословна околна среда като подкрепи най-строгите мерки за спиране на замърсяването с еднократни пластмасови изделия", споделят от “За Земята”.

Организациите призовават министър Димов да подкрепи мерките, одобрени от Европейската комисия и Европейския парламент:

- предложената от ЕК цел от 90% разделно събиране на пластмасови бутилки и въвеждане на депозитна система за тях в България;
- приетите от ЕП нови предложения за забрана на оксоразградими пластмаси и контейнери за храна от полистирол;
- задължение на производителите да плащат пълните разходи за пластмасовите отпадъци за еднократна употреба, включително за почиствания;
- обхват на Директивата, включващ също изделията, направени от хартия с пластмасова облицовка (такива например са “картонените” чашки за кафе) или от смес от пластмаса и други материали (например т.нар. “картонени” кутии за сок).

В допълнение, организациите настояват министър Димов да поведе борбата с пластмасовото замърсяване в България, започвайки от:

- налагане на осезаема такса върху всички пластмасови торбички и последваща пълна забрана до 2025г;

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.