Следва

Нова година – нов DIOR XMAS LOOK!

Помощ! Пак акне, и какво правим - отговаря лично д-р Ивайло Петров

Сменяме обичайния петъчен блиц с петъчен BEAUTY блиц, и то, неслучайно...

Face преди 5 години




Проблемната кожа е упорит, но в никакъв случай нерешим проблем – говорим от личен опит. Благословени са тези (малцина), които никога не са се сблъсквали с трудности в грижата за кожата си. В качеството си на суетни жени, в Редакцията живо се интересуваме от всички новости, а и не само, когато става дума за козметика, респективно за здрава и блестяща кожа.

Освен личния опит и впечатленията, които шестте споделяме ежедневно, се допитваме и до професионалисти, за да внесат малко повече разяснения относно тази бюти битка, рано или късно водена от всяка жена. Още повече се радваме, когато професионалистът насреща ни е готов да отговори на всички важни и недотам въпроси, които нахвърляме в офиса - от появата на акне, през дразнителите и провокаторите, чак до третирането – приобщаваме ви към един по-профи бюти блиц, с доктор Ивайло Петров, специалист по Дерматология и венерология:

View Sofia: Как да разберем акне ли е, не е ли?
д-р Ивайло Петров:
Акнето започва с появата на обрив по определени части от тялото след настъпването на пубертета. Обривът е характерен с появата на комедони, които са два вида – черни точки и белезникави пъпчици, които при опит за изстискване се възпаляват и обикновено състоянието на пациента се влошава. При прогресия на заболяването, освен комедони могат да се появят и гнойни пъпки, дълбоки зачервени възли, хлътнали белези, тъмни петна и др. Характерно за акнето е и засягането на определени области на тялото, като лице, окосмената част на главата (особено тила), деколте, рамене, горна част на гърба и гърди. Много често пациентите смятат, че имат инфекция на кожата. Това, което различава двете заболявания е, че инфекцията може да засегне всички част на тялото и много рядко протича хронично, за разлика от акнето, което засяга само споменатите области и е хронично състояние с влошаване и подобрение.

V.S.: Каква е разликата между акне и проблемна кожа?
И.П.:
  Професионално смятаме, че акнето спада към проблемната кожа, което е едно много по-общо понятие, включващо множество състояния на дразнимост на кожата, като себорея, сухота, зачервяване и др.

V.S.: На какво се дължи появата му?
И.П.:
Появата на акне се дължи на взаимодействието на множество фактори, като генетична предразположеност, хормони, начин на живот, хранене. След пубертета, половите хормони активират себумните жлези на тялото, които се възпаляват и това води до характерния вид на заболяването.

V.S.: Колко време се лекува?
И.П.:
Лечението на акнето е продължителен процес, особено когато е необходимо да се промени вредния начин на живот на пациента.

V.S.: Една пъпка акне ли е?
И.П.:
Не, една пъпка не е акне, но показва склонност към развитие на такова.

V.S.: Кога са възрастовите пикове?
И.П.:
Акнето започва винаги след пубертета, т.е. след появата на половите хормони и може да продължи и цял живот. През последните години все по-често се наблюдават случаи на акне при възрастни хора, резултат от “ненормален” начин на живот.



V.S.: Фармацевт може ли да замени дерматолог при лекуването на този проблем?
И.П.:
Успешното лечение на акне изисква внимателна оценка на индивидуалните рискови фактори при всеки. Даването на медикаменти има, в повечето случаи, само временен ефект и не води до справяне със състоянието. Ето защо лечението трябва да се води от дерматолог.

V.S.: Масажи може ли да провокират проблема?
И.П.:
Всяка една механична стимулация на зона, засегната от акне, в повечето случаи довежда до изостряне на заболяването. Използването на различни типове масла при масаж доказано влошават заболяването.

V.S.: Кои са другите провокатори?
И.П.:
Основни провокатори на акнето са ненормална реакция на стрес и недоспиване.

V.S.: Кои храни са подчертано вредни?
И.П.:
Основните провокатори, които изострят акне са всички сладки храни и напитки, консумирането на големи количества месо и други продукти с животински произход.

V.S.: Основните стъпки при механичното третиране? И какви продукти препоръчвате?
И.П.:
Препоръчвам нормална хигиена на лицето – измивен гел два пъти на ден и хидратиращ крем при смесена кожа, особено през предстоящия зимен период на годината. През лятото - фотозащитен крем с умерена защита от ултравиолетовите лъчи.

V.S.: Грим козметиката не влияе ли зле на проблемната кожа?
И.П.:
Лекият грим не води до влошаване на акнето, но прекомерната му употреба със сигурност оказва влияние.



V.S.: Хормонално зависимо ли е акнето?
И.П.:
Хормоните са в основата на развитието на акне, както обясних и по-рано, поради тази причина липсва акне при децата, например.

V.S.: Отразява ли се до някаква степен замърсяването?
И.П.:
Замърсяването на кожата играе незначителна роля в развитието на акне, това не означава, че пациентите с акне трябва да неглижират нормалната хигиена.

V.S.: Какви са скритите трикове за третиране на акне?
И.П.:
Скрити трикове – не знам за такива. Всички трикове се разкриват, когато пациентът дойде на преглед и в повечето случаи успявам да опровергая ефективността им.

V.S.: Редно ли е при такъв проблем да се "лекуваме" с бабешките методи?
И.П.:
... и за ефективни бабешки лекове не знам.

V.S.: Трите неща, които не трябва да забравяме, когато имаме проблемна кожа?
И.П.:
Първо: без сладки храни и напитки; второ: по-малки количества месо и животински протеини; и трето: достатъчно време за сън.

V.S.: Веднъж премахнато, може ли акнето да се появи отново?
И.П.:
Ами за жалост, да - в момента, в който се отпуснем...


Както ви споменахме ТУК и ТУК, ние лично използваме ежедневно мицеларна вода, тоник, серум за обновяваща грижа и стик-коректор от серията на Eucerin DERMOPURE. Нескромно заявяваме, че ни се получава - и то доста добре - професионалният стандарт на марката е безукорен в реалността.

Eucerin DERMOPURE е тук сега! В елегантни опаковки, с фин и деликатен аромат, с изключителна ефективност. За да ни научи, че добре подбраната медицинска специализирана козметика от висок клас наистина помага. Нас, и всички! Които заслужаваме чиста и сияйна кожа без проблеми.

Всички продукти - на www.eucerin.bg


Можете да откриете д-р Петров на ул. "Белимел" 2, Дерматологична клиника София.

More Face