Следва

Продават Айфеловата кула

Модата на масата: Участие на ReSol на СИХРЕ 2018

От 7 до 10 ноември ReSol ще представи нови модели плата и чинии на международното изложение СИХРЕ...

Food преди 5 години

Една от най-бързо развиващите се български компании в хотелското и ресторантьорско оборудване ReSol подготвя много интересно представяне на предстоящото международно изложение СИХРЕ. За първи път в България ще бъдат представени огромни купи във формата на миди и раковини – порцелани за бюфет, както и стъклени дисплеи, плата и купи, които могат да бъдат персонализирани според изискванията на всеки ресторант или хотел.

 

Тази година ReSol представя и своя собствен бранд – MOYRA. За първи път българска компания в сферата на хотелското и ресторантьорското оборудване пуска своя линия чинии. Пилотната серия включва пет размера чинии и три различни декора, а посланието, което носи, е посветено на свободата във всички нейни измерения. Цветовата гама носи препратки към морската шир, а формата им осигурява идеална база за готвачите да надграждат с цветове кулинарните си творения. Дизайнът е изчистен, а материалът, който ReSol избират за своя дебютен продукт, е здрав и качествен порцелан. MOYRA заема своето място на пазара с мисията да вдъхновява готвачите и да се превърне в техния ценен инструмент, чрез който да презентират храната, която приготвят.

Изкуството на сервираната храна е мисията на ReSol вече пет години. Според Мария Николова, собственик на компанията, гурме културата обединява хора, които обичат красивите неща, които имат отношение към детайла.

Твои клиенти са едни от най-добрите шеф-готвачи в България, консултираш ли ги, или те винаги знаят какво търсят?
Мария Николова:
Зависи от човека – когато знае какво иска, той сам ни насочва към модели, цвят, здравина, лукс и тогава изборът е по-лесен. Естествено, даваме съвети, защото фирмите, с които работим, имат наистина голям асортимент, а ние го познаваме в детайли. Това, което се вижда в шоурума, е една много малка част от възможностите, които можем да предоставим на клиентите. Целта ни е да намерим най-доброто решение, което да удовлетворява клиента като форми, цветове, цена. В повечето случаи ние сме по-активни, защото най-добре познаваме продуктите, но има и клиенти, които знаят какво търсят. Нашата задача е да ги консултираме – кои са новите тенденции, в коя чиния ястието би стояло добре. Особено при цветните чинии предизвикателството е голямо – те са много красиви, когато са празни. Не всяка храна обаче стои добре във всяка чиния и е много трудно да се улучи какво точно да се сервира. От практиката знаем, че в червени чинии десертите изглеждат добре, докато основните ястия се аранжират много трудно в този цвят.

Имаш ли предпочитан тип заведения, с които работиш?
М.Н.:
Любимият ми тип заведения са малките – до към 60 места. Там възможността да се наблегне на малките акценти е доста по-голяма. В такива заведения хората избират по друг начин – с финес. Когато правиш ресторант за 300 души, тогава вече бюджетът е по-важен от това чиниите да са модерни или истински вълнуващи. Откриването на нов обект е винаги свързано с големи разходи и накрая не остават почти никакви пари за хубави чинии и прибори. По-малките бутикови заведения имат по-голямо отношение към тези неща, защото при тях се разчита на добрата презентация на храната.

Кое от решенията ти е насочено към готвачите ?
М.Н.:
Готвачите станаха важни преди доста години, когато започнаха да съветват собствениците на ресторантите. Много от тях също вече имат и собствени ресторанти. Готвенето не е само в кухнята зад тиганите. Готвачите общуват с клиентите си. Презентацията на храната е това, което ги вълнува ужасно много – играта с цветовете, подредбата на храната. Когато погледне една чиния, готвачът си представя как храната ще изглежда вътре и си купува чинията за конкретно ястие. Формата, цветът и големината на чинията са много важни за тях и са базата, на която те създават, аранжират и рисуват. През последните години в България настъпват промени. Самите готвачи следят тенденциите в готвенето и са започнали да творят храната по различен начин. Това се оценява от клиентите – съставките са едни и същи, но начинът на подредба, начинът на приготвяне са много важен елемент в самата презентация.

Те ли превърнаха ReSol в толкова успешно развиваща се компания?
М.Н.:
Нашата задача е да даваме идеи, да приемаме идеи и да реализираме идеи. Връзката не е едностранна – от наша страна, слушаме много добре какво искат хората, от какво имат нужда и се стремим да удовлетворяваме техните нужди. Изключително важно е да следваме тенденциите. Да сме винаги в крак с последната мода на масата. Защото, както при дрехите, така и при чиниите има мода. Всички знаем, че Америка е един голям пазар, който диктува модата. Всяка година има различни тенденции и се опитваме да ги следим. Нашата цел е да предлагаме на клиентите в България най-новите неща. Някои тенденции се приемат много радушно – всички ресторантьори вече пътуват, посещават ресторанти в чужбина и носят идеи оттам и самите ние получаваме снимки с коментар „искам ето такова нещо“ и ние започваме да търсим. Това ни вдъхновява да търсим нови уникални неща, за да има ресторантьори, които са първи, пионери в сервирането на нещо. Миналата година например се появи тенденцията с металните канчета и чинии. Някои не го приемат много добре.

Пускаш собствена марка – MOYRA. Започваш да налагаш тенденции. Защо избра кръглата форма?
М.Н.:
Кръглата форма е предпочитана от практиката от ресторантьорите. Формата с малък борд е новата тенденция в чиниите. Идеята е презентацията на ястията да използва цялата площ на чинията. Тази вълна леко застъпва в момента класическата чиния с борд, но това не означава, че класическата чиния ще изчезне. Все още има ресторанти, които си държат на борда, ресторантьорите си харесват такива чинии – MOYRA може би няма да се хареса на всички, но тя е предназначена за ресторантьорите, които гледат напред, следят тенденциите. Заложили сме и чисто бели чинии, за да може, който предпочита, да презентира в чисто бели чинии. Всички, които вече са я видели, казват, че им харесва. Особено това, че всички чинии са различни, че са здрави. Този цвят на MOYRA е насочен към лятото, морските ресторанти. Презентирахме официално линията на нашия рожден ден, а сега и на СИХРЕ. Целта ни е да успеем до лятото да я покажем на колкото може повече ресторантьори и да им разкажем цялата история.

Какво освен MOYRA ще представиш на международното изложение СИХРЕ ?
М.Н.:
Тази година ще представим много красив порцелан за бюфет, огромни купи, които също ще са на морска тематика – под формата на раковини, на миди, които са изключително красиви. Това също е тенденция, мода, която не е показвана досега в България. Ще имаме и стъклени дисплеи и плата и купи в различни цветове, които могат да бъдат направени по избор на клиента.

В първия ден на изложението, 7 ноември, сряда, в 11 ч. ReSol организира уъркшоп за техники в сервирането, които всеки може да приложи у дома си. Международното специализирано изложение СИХРЕ се провежда в Интер Експо Център – София. Щандът на ReSol е А4 в зала 6.

More Food