Следва

Изкуството да правиш /mobile/ фотографии

Welcome to Sofia, съвременно японско изкуство!

Експозицията ще бъде придружена от интересни демонстрации и лекции на японски художници...

Events преди 5 години

Регионалният исторически музей в София ще бъде домакин на съвременната японска изложба „Япония. Изкуството сега“. Официалното откриване на уникалната експозиция ще е на 8 ноември от 18:00 часа. Изложбата е част от програмата на Дните на японската култура 2018 и ще гостува в България до 30 ноември. Придружаващи лекции и уъркшопи ще представят изкуството през погледа на съвременния японски артист. На откриването входът е с покани, а през останалите дни се заплаща входна такса на музея.

Цялостната концепцията на събитието се върти около дългосрочната идея на Фондация АМАТЕРАС, а именно да запознае българската публиката със съвременното японската изкуство и неговите разновидности. Освен да представят многото и различни по стил художници от Япония, организаторите вярват, че експозицията ще разкрие едно все още непознато за българите лице на японската култура. Подобни изложби са рядкост в България, затова са важна част от културния живот на страната, особено в годината на българското председателство на ЕС. Проектът на Фондация АМАТЕРАС беше класиран от наблюдатели и специалисти като един от най-интересните форуми, разкриващи културните дългогодишни връзки между България и Япония.

Представянето на индивидуалните постижения на авторите ще покаже актуалния процес в културния живот в различните райони на Япония и разнообразните направления на съвременното изкуство. Някои от художниците живеят в огромни градове като Токио и Осака, а други – в по-малки градове като Фукуока. Изложбата ще разкрие широк спектър от идеи, техники, интерес към обществото и околната среда, както и към всичко, което ги заобикаля.

Изложбата ще бъде съпътствана от специален панел с демонстрации и лекции на четирима от участниците – японски съвременни художници, които ще дойдат в София специално за събитието. Участието в лекциите и работилниците е безплатно, но е възможно само след предварителна регистрация на сайта на музея.

Програма на съпътстващите лекции и уъркшопи:
9 ноември (петък)
• 18-19.00 ч. Какуко Ишии – Лекция и презентация за японско съвременно изкуство

10 ноември (събота)
• 11.00-13.00 ч. Мицуру Куроки – Уъркшоп – абстрактна рисунка
• 13.00-15.00 ч. Кенджи Сато – Уъркшоп „Чудото на мастилото суми“
• 15.00-17.00 ч. Ичиро Мацуо – Уъркшоп и демонстрация на керамика от глина

Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура в България и се организира от АМАТЕРАС Фондация и NEXUS (Япония) със специалната подкрепата на Посолството на Япония в България, Регионален исторически музей – София и Столична Община и с финансовата подкрепа на Японската фондация.

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук. Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.