Пробиотици, пребиотици, синбиотици. Що е то?

Пробиотици, пребиотици, синбиотици. Що е то?

Кой, кога и какво приложение има?

Пробиотиците и здравата храносмилателна система са модерна тема в света на „здравословния“ начин на живот, както и редовна тема на обсъждане в нашата Редакция и това съвсем не е случайно. Чрез по-доброто познание на микрофлората ни, можем по-пълно да разберем вселената, която живее в нас и критичната роля, която има тя за общото ни здраве и баланс в организма.

От една страна са все повечето клинични проучвания и изследвания, проследяващи ролята на микробиомата в нас, а от друга , виждаме увеличаващия се брой продукти пренасищащи пазара, обещавайки по-добро здраве.

И всъщност да се загубим в целия този рекламен шум не е никак трудно независимо колко добре си мислим, че сме запознати с материята. Да открием разликите между пребиотици, пробиотици и синбиотици съвсем не е лека задача, затова и започваме да "търсим" заедно>>>

Тъй като здравето и грижата за него не е само пожелание от поздравителна картичка, започваме с обстойното обяснение на всяка една от категориите:

ПРОБИОТИК

Човешката микрофлора се състои от десет различни вида микроорганизми, включително добри и лоши бактерии, вируси, гъби и други. Пробиотици наричаме добрите бактерии, които са наши естествени и постоянни помощници, за да бъдем здрави, жизнени и дълголетни. Тези невидими с просто око помощници за здраве са най-многобройната и значима част от флората на човешкото тяло.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.