Следва

Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят

Нов „ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ“ в Народния Театър

Гледаме прочутата пиеса на Йордан Радичков на Голямата сцена

Events преди 5 години

Изведнъж, ей така, като от нищото, над Аврамовите махали в живописното било на Балкана, се появява един скитащ се балон, откъснал се от фронтовете на Втората световна война. Това невиждано досега „събитие“ води до мигновеното сформиране на три групи местни селяни, които тутакси започват преследването му. Образите и имената на непоколебимите преследвачи са повече от колоритни и сите са с кожени калпаци, сламени шапки и геги в ръце: Даскал Киро, Хаджи Аврам, Петлето, Илийко, Матей Нищото, Аврам Совалката, Игото, Павел, Петър, Аврамовица, Аврамчето, Бабина Душица

В невероятната еуфорична гонитба участвуват още и спешна конна полиция, моми и невести, белещи платно на реката, детско хвърчило, бълха, опитомена врана с името Момо, ангели, пренасящи душата на умрял човек от махалите, трупа от Влашко с гуцулски пищялки, група сърби с арнаутски пищови и възгласи: "Йебем му Богу и Богородицу!", тумба гърци, изпълняващи тъжна мелодия на струнни инструменти; сет турци с ходжа, зурли и маанета, отделно и прахоляка, който вдигат. Тези групи символизират Балканите, които не остават безучастни при появата на бродещия балон



40 години след първата си премиера
на първата ни сцена на Народния Театър „Иван Вазов“, ще имаме удоволствието отново да споделим онзи „Опит за летене“ на недостижимия и любим на всички ни автор и артист по душа Йордан Радичков. Ще се насладим на една ненатрапчива хроника, имаща скромната задача да покаже как от реални събития „простолюдието“ може да създава митове. Как всички тези фабули са смесица от въображение и невежество, съпроводени от една постоянна мечта - да се откъсне Човекът от мизерния и презрян земен живот. И като се осветли и стопли чрез душата си, барем тия немотия и окаяност да започнат да звучат почти баладично и да засияят с чисто човешка светлина.

За прочита си на премиерните представления на 13 и 14 ноември от 19:00 ч. на Голямата сцена на Театъра (за които всички билети са разпродадени, но следващите дати са 25 ноември, 7 и 12 декември, 13 и 31 януари 2019 г.), режисьорът Стоян Радев казва: „Самото име на тази пиеса е пиеса и стихотворение… То е и начало, и среда, и край. И безкрай. Но… Много трудно се намират думи, с които да опишеш написаното от Радичков. Каквото и да кажеш за него след него, ти се струва неточно, грубо, безцветно. Затова е голяма радост да можеш да говориш с неговите думи, те да излизат от устата ти, след като са преминали през сърцето. Това е дар за артистите. Ако той бъде споделен с публиката, тогава наистина всички могат да кажат, че са летели. Защото най-хубавият полет, единственият полет, даден на човека, е полетът на свободната вдъхновена мисъл, която среща и други летящи… “Не се преодолява лесно гравитацията”, казва с тъжна въздишка Даскал Киро. Нека все пак да опитваме“.

В сегашния „Опит за летене“ участвува група из най-личните мома и левенти на Театъра - Мария Каварджикова, Георги Мамалев (играл с друга роля и в първата постановка през 1979 г., с режисьор Младен Киселов), Валентин Танев, Марин Янев, Валери Йорданов, Зафир Раджаб, Павлин Петрунов, Христо Петков, Йосиф Шамли, Деян Ангелов, Благовест Благоев, Дарин Ангелов, Стефан Къшев и Николай Урумов. Музиката към спектакъла е написана от виртуозния Теодосий Спасов, сценографията е в ръцете на Венелин Шурелов, по костюмите е работила Елица Георгиева, а фотосите са през очите на Стефан Ненков Щерев и Божидар Марков.


Снимка: Надежда Чипева за Mila.BG

За автора на „Опит за летене“:

Йордан Радичков (24.10.1929 - 21.01.2004 г.) е роден в с. Калиманица, Монтанско. Представете си, родното му място вече не съществува на картата на България! То е разрушено заради построяването на язовир Огоста. Радичков работи като редактор в литературни издания.
През 1959 г. издава първата си книга "Сърцето бие за хората". Сборникът с разкази "Свирепо настроение", както и следващите - "Водолей", "Козята брада", "Вятърът на спокойствието", "Ние, врабчетата", "Коженият пъпеш" и др., променят познатите за литературната ни традиция повествователни правила и озадачават словестната критика, която трудно определя стила на автора. По „онова време“, на определящите ценностната система в обществото ни, „звучи“ или като “абсурдист”, или като “магически реалист”, тъй като, видите ли, не се вписва в съществуващия тогава канон на социалистическия реализъм. Да живей Партията!

Но! Въпреки всичко, Радичковите произведения се превеждат на 40 езика и се издават в над 50 страни. Той е автор на пътеписните книги - "Неосветените дворове" (за Сибир) и “Малка северна сага” (за Швеция), романите "Всички и никой" , "Прашка" и "Ноев ковчег", както и на други пиеси, като "Суматоха" (1967), "Януари" (1974), "Лазарица" (1979), "Кошници" (1982), "Образ и подобие"(1986). Повечето от тях са играни с изключителен успех както в България, така и в Австрия, Беларус, Германия, Дания, Естония, Литва, Латвия, Македония, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Унгария, Финландия, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Швейцария, Швеция...


Безценен, архивен кадър от първата постановка на "Опит за летене" през далечната 1979-а год.

Билети могат да се закупят на касите на театъра и онлайн.
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.