Следва

Back in the game: Helmut Lang съживява архивна колекция

Този ясен обект на желанието: Червеният гьон на Louboutin

Всеки умира за един, два или три чифта  от тези френски токчета с червена подметка! Но каква е историята на червеното отдолу всъщност?

All fashion преди 5 години

Магическите дизайни под етикета на Christian Louboutin са вечната мечта на модните фенове. Чувството да имаш нещо толкова красиво/скъпо на краката си е просто безумно готино. Спиращите дъха обувки на френския дизайнер често са отражение на статут, заради високата цена, a манията по тях е почти физически доловима.

Но защо точно червеничкото петно от долната страна е толкова приятно, и откъде идва то?

Магьосникът на обувките, роден в Париж като единствен син от четири деца, винаги е бил под влиянието на мисълта, че не е истинска част от семейството си, заради цвета на кожата, различна от типично „френската” на родителите му. Когато възрастта позволява, Christian осъзнава защо любовта му към Египет е така осезаема в цялото му същество. Съмненията за "чужд" произход се потвърждават, когато дизайнерът разбира, че е плод на любовната афера на майка му с биологичния му баща – египтянин.   

На 12-годишна възраст креативният младеж решава за пореден път да напусне училището и дома си, за което получава съгласието на майка си. Животът като свободен млад бунтар позволява на Кристиан да пътува, проучва и наблюдава много и дълго околния свят, което години по-късно се отразява в изисканите му, изпълнени с много вкус творби.

Началото на активния му творчески живот е дадено през 1976 година, когато, докато съзерцава творбите в Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie, вниманието му е привлечено от звука на дамски токчета по дървения под. В този момент Louboutin осъзнава, че иска да прави дамски обувки, такива обаче, които нарушават стерилните правила. Началото бележат десетки скици на предимно високи обувки, които помагат на твореца да започне фрийленс работа за утвърдени модни марки като Chanel и Yves Saint Laurent. 

През 1991-ва творецът отваря собствено ателие в Париж, с което започва и пътят му на един от водещите дизайнери на обувки в света. Но историята за червената подметка е датирана с по-късна дата. Christian разказва за времето, когато в ателието му работи момиче без кой знае колко сложни ангажименти, по-скоро момиче за всичко. Основната й задача все пак е да пробва и разхожда нови модели в производствения им процес. През останалото „работно” време тя постоянно лакира ноктите си в ярък и специфичен червен цвят...

 

93-та е годината, в която Christian, вдъхновен от картината „Цветя” на Анди Уорхол, създава обувка с розов ток и едри принтирани цветя. Но дизайнът не е от най-любимите му, нещо липсва... В момента, в който забелязва как асистентката отново боядисва ноктите си, Louboutin „агресивно” грабва шишенцето лак и трескаво започва да нанася цвета върху подметката на скучната за него обувка. И Voila! Червената подметка, шепнеща десетилетия наред за стил, доминантност и сексуалност е открита. Мигновено влюбен, експериментаторът избира червеното като емблема на марката си, гениален ход, абсолютен хит сред модните патенти и до днес. 

Идеите на дизайнера не се ограничават до дамските обувки, амбицията ескалира в предложения за мъже, множество аксесоари и чанти, и дори бюти продукти, включващи, разбира се, жесток червен лак за нокти. 

Така, влюбени в дизайните на Christian Louboutin, зародили се от ефекта на натрупване на безброй идеи, включително приказката за началото, сме сигурни, че следващата ни покупка ще бъде точно чифт от тях.

Pigalle, So Kate или Hot Chick - не е важно. Сигурни сме просто, че 120-милиметровото токче перфектно ще разкраси краката ни, дори и само в леглото.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 9 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.