Следва

Четиво в четвъртък: История за четирима милиардери...

Точно година след премиерата ВЪЗВИШЕНИЕ излиза на Blu-ray с издание за колекционери

„Истинско кино се прави само когато имаш да разкажеш нещо действително вълнуващо и смислено. Дълго чаках историята, която исках да разкажа на голям екран, да ме намери сама. Да бъде неподправена, силно въздействаща и оригинална.“ – това споделя Виктор Божинов в деня на премиерата на „Възвишение“...

Movies & TV преди 5 години

Филмът тръгна по екраните в страната точно преди година, на 10 ноември 2017, и за по-малко от месец се превърна в най-гледаното българско заглавие за последните 7 години. Отзвукът на критиката и публиката бе повече от положителен, а голяма част от аудиторията дори го определи като едно от най-големите събития в историята на съвременното българско кино. Филмът бе гледан в киносалоните на България от близо 140 000 зрители. В края на 2017 г. „Възвишение“ бе определен за културното събитие на годината, а през март 2018 спечели Балканския конкурс на 22-рия Международен София Филм Фест. През октомври продукцията завоюва и специалната награда на журито от престижния български фестивал „Златна роза“, който също така връчи наградата за най-добра мъжка роля на Александър Алексиев за превъплъщението му в Гичо. Филмът беше представен още и на международните фестивали във Виена, Москва и Шанхай, както и на българския фестивал в Рим.

„Това е филм, създаден, за да се гледа на голям екран. Вложихме много усилия и средства, за да изглежда по този начин и се радвам, че „Възвишение“ се задържа почти цяла година по кино екраните в страната.“ – споделя Иван Дойков, продуцент на „Възвишение“ – „С версията за блу рей имаме възможност да удължим живота на филма, като сме добавили и някои изненади за феновете в специално колекционерско издание.“

Колекционерското издание на „Възвишение“ се очаква да тръгне в продажба на 25 ноември и да съдържа цели 3 диска:
Диск 1 ще включва филма с опция 5.1 или стерео звук със субтитри на английски, руски, италиански, чешки и македонски. В диск 2 феновете ще открият непоказвани сцени от „Възвишение“, както и 7 тематични филма, проследяващи създаването на продукцията: Режисура, Актьори, Операторска работа и монтаж, Художник и костюми, Музика и звук, Продукция, Премиери. Същите ще бъдат налични и онлайн в платформата на Neterra.tv
Последният диск пък ще съдържа оригиналната музика на Петър Дундаков.

За филма:
Игралният филм „Възвишение“ е режисиран от Виктор Божинов, снимал най-знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие“ и редица други телевизионни проекти. Операторската работа е поверена на талантливия Антон Бакарски, а музиката към филма е дело на композитора Петър Дундаков. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и най-гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“.
Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН”), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова (“БУЛФИЛМ”), филмово студио “Ню Бояна”/”Nu Boyana” и Дрийм Фактори.

Проектът е реализиран и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, програма Евроимаж, подкрепен е от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

За продукцията:
След успешната среща с публиката в България, филмът бе представен и на българите в чужбина на серия от прожекции в Прага, Копенхаген, Брюксел, Калгари, Скопие и Лондон. На всички тези събития „Възвишение“ бе посетен от официални лица и много гости от местния български културен елит и общественост.

За първи път българско заглавие получи възможност за дистрибуция на TVOD, чрез платформата на NETERRA.TV, благодарение на която българи и публика от целия свят може в реално време да наеме или закупи филма в HD качество и звук 5.1.

Филмът бе закупен и от HBO за териториите на Балканския полуостров. Още след първата му седмица в платформата на HBO GO – филмът се превърна в най–гледаното заглавие, изпреварвайки дори хитови поредици на HBO. Филмът запази тази първа позиция през целия месец юли 2018.

С това интересът и животът на игралния филм „Възвишение” на режисьора Виктор Божинов не приключва. Занапред му предстоят много нови срещи с международната публика, за което загатват международните агенти по продажбата на филма от Phoenix Entertainment.

More from View Sofia

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 2 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.