Следва

#ootd: rockstar 101

Късо, по-късо, най: Как минижупът покори Света?

60's Hedonism & Youth Rebellion...

All fashion преди 5 години

Като отчетем факта, че става дума за Модна редакция, събрала само и изключително маниашки модно информирани хора, ясно е, че не остава свободно време за скука. Така събрани, адет ни е да си говорим за текущите неща, но също така доста често хвърляме фокус върху истината и произхода на нещата. Днес, съвсем случайно, докоснахме темата за късото долнище, или, както обичаме да му викаме, минижуп.

Тренди е, шик е, а не изключваме и възможността да е безсмъртно модно парче. Минито позволява игра, трансформация и модно изразяване, вписвайки се във всяка една стилистика. Обичаме го, обсъждаме го, но интересна е историята му. Как минижупът покорява Света? Кое е същинското му начало?

И точно докато си мислехме, че минижупчето е моден елемент от 20 век, осъзнаваме, че корените са далеч в миналото, визирайки Древен Египет. И да, веднага ще сгрешим, ако си помислим, че Хамерернебти I е била страшна фенка на минито. Именно в Старото Царство появата на мини полата идва в мъжкия гардероб под наименованието „схенти”. Традиционната мъжка дреха, силно предпочитана от изобразения на сфинкс фараон Хефрен, загубва траговете си след прехода в Средното Царство. Дълго след това, минавайки през Древна Гърция и Рим, полата с минимални пропорции загубва същинския си вид, смесвайки се в рамките на цялостна дреха тип туника.

Цивилизационният напредък след Христа никак не приема минито като част от гардеробите, замествайки го с плътни, многометрови поли и рокли. Но, за щастие, 60-те години на 20 век са новото начало, ренесансът на минито. През този период започва истинската революция в сексуалните норми и поведения. Младото поколение не изпитва нужда да се придържа към дотогавашния морал на порядъчните съпруги.

Тези години, изпълнени със студентския протест Май 68-ма във Франция, дръзка мода, генитална фотография и движението свободна любов, вдъхновяват една млада и талантлива дизайнерка да се впише в историята на модата на 20-ти век, като майка на мини полата. Именно Мeри Куант, лондончанка, която не измисля, а силно популяризира с добра маркетингова стратегия мини полата.

През 1955 г. Куант отваря собствения си бутик Bazaar и става свидетел на факта, че модата по това време никак не е адекватна за младите хора. Умело, с изчистени, ултра мини силуети и шокиращи цветове, Куант аранжира витрините си, мамещи непрекъснато възмутени човешки погледи.

Вдъхновението за новото зараждане на минито произлиза от забелязванета на една танцьорка, оформила визията си с тартаново мини, плътно черно поло и боб коса. Акцентът в случая е хвърлен върху красотата на краката и коленете, превърщайки се в моден фетиш на дизайнерката. Така, влюбените дами помагат на Мери да достигне собствения връх в кариерата, започвайки с масово производство на майсторки изработени ансамбли от мини долнища, боти и плътни поло блузи, допълнени по-късно със силно известната й козметична линия.

С новото си зараждане, минижупът се превръща в бунтарско, както за младите, така и за зрелите жени движение, въздействащо върху морала в самата му същност. Силно свързано с визията на модната за тогава икона Туиги, минижупчето е онова, към което винаги се връщаме. Short but sweet модният елемент е must have в гардеробите, както за лято, така и за зима.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.