Следва

Историята на чешкия дизайн. От Кубизма до 21. век

"ГРАФИЧНИ ТРАНСФОРМАЦИИ II" в галерия „ЕТЮД“

„Етюд“-но, на тема ДИГИТАЛНА ГРАФИКА, ИНСТАЛАЦИОННИ ГРАФИЧНИ ФОРМИ, АРТ КНИГА

Events преди 5 години

Галерия ЕТЮД ни кани на изложба, чрез която да надникнем в дигиталните графики, инсталационните графични форми и колекционерските арт книги на изявени български автори в областта на графиката. Събитието ще се открие на 20-и ноември, вторник, 18:30 ч., и е в рамките на международен арт-проект, с автор и куратор д-р Снежина Бисерова, СУ, ФНОИ – катедра „Визуални изкуства“. Катедрата е на територията на оригиналната графика и арт книгата, като включва цифровите технологии във възможно най-широкия аспект на приложението им като художествен графичен инструментариум.



Работите на участниците са реализирани чрез класически и съвременни графични техники. Платформата на проекта създава креативна среда за художественотворчески обмен на идеи, графични практики и технологии, като популяризира съвременните тенденции в развитието на българската графична школа в контекста на приложението на дигиталните технологии. В рамките на поредицата от арт събития, включени в програмата на форума, изтъкнати художници с авторитет и с международно признати постижения споделят опита и художествените си възгледи с по-младите си колеги. Проектът продължава вече 3 последователни години и включва поредица от международни изложби по темата в различни галерии в България, Полша и Хърватия. Участват изявени български и чуждестранни художници, които включват дигиталните техники в творческата и в преподавателската си практика. Представят се и резултати от учебния процес на млади автори от ФНОИ, катедра „Визуални изкуства“ и от НХА – специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“.

Участниците:

Д-р Снежина Бисерова (СУ), куратор и ръководител на проекта, е автор с дългогодишна творческа и преподавателска практика в областта на графиката и графичната технология.Тя разработва и развива редица нетоксични техники, като през 2004 г. въвежда за пръв път в България новата повърхненопечатна графична техника силиграфия. Нейни работи са притежание на редица колекции и музеи, сред които са: българското посолство в Япония; българския културен институт във Варшава, Полша; Областната галерия в Канагава, Япония; Tama Art University Museum – Токио, Япония; Колекцията на Флореан музей – Карбунари, Румъния; Колекцията на биеналето в Айова – САЩ, Съюза на китайските художници, Графичната колекция на BIECTR, Квебек, Канада, колекцията на градския музей (Muzeum Miasta), Остров Виелкополски, Полша, Графичната колекция на Музея Дуоро, Алижо – Португалия, както и на редица частни колекции в България и в чужбина: Белгия – колекцията на Юго Вутен, Италия – колекцията на Лучано Настуци, Великобритания, Гърция, Мексико, САЩ, Швеция, Швейцария, Франция.



Доц. д-р Регина Далкалъчева (НХА). Преподава илюстрация и изкуство на книгата в катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“, ФИИ на НХА. Единствен в България, международно утвърдил се експерт в областта на арт книгата с изключителни компетенции в областта си, които споделя със своите студенти. Дипломира се като магистър в Национална художествена академия, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“. Реализира следдипломна специализация „Реклама и визуална комуникация“ в Академията за приложно изкуство, Виена, Австрия. Сътрудник и многократен стипендиант на Международната библиотека за детско-юношеска литература (IJB) и на Културния реферат на гр. Мюнхен, Германия. Работи в областта на художествената илюстрация, арт книгата, дигиталната графика. Експериментира с изобразителните и смислови възможности на компютърно генерираното художествено изображение, авторската рисунка и алтернативните книжни форми. Като член на сдружението на мюнхенски художници GEDOKmuc участва в множество арт проекти в Германия, включително и като съорганизатор и куратор. Реализира самостоятелни изложби в Германия (Мюнхен, Ерланген, Вайлер, Тутцинг); Република Корея (Сеул); Швейцария (Санкт Гален, Луцерн, Базел). Участва в общи изложби в България, Германия, САЩ, Република Черна гора. Нейни арт книги са притежание на частни колекции в Германия, Австрия, Швейцария, Република Корея.



Доц. д-р Анна Цоловска (СУ) – Катедра „Визуални изкуства“, СУ – ФНОИ. Художник с международно утвърдени постижения и характерен авторски почерк, Анна Цоловска разгръща творческия си потенциал многопосочно: Скулптура – камък, метал, дърво, неконвенционални материали; графика – класическа литография, дигитални техники; видеоарт, инсталации и дигитално изкуство; философия на модерното изкуство. Стипендиант на ОЕАД за изследване в областта на „Философия на модерното изкуство” в „Института по Философия” към Виенския Университет. Реализира самостоятерни изложби в страната и чужбина: Флоренция – Италия, Лодз, БКИ Варшава – Полша, БКИ Буда Пеща – Унгария. Участва с редица международни проекти и биеналета на графиката.



Проф. Буян Филчев (СУ) е един от най-изявените български художници с ярък, разпознаваем стил, който работи в областта на графиката, илюстрацията, живописта и графичен дизайн. Завършил е илюстрация и оформление на книгата във Висшия институт за изящни изкуства „Николай Павлович“ – София. Професор по графика и графични технологии в Катедра „Визуални изкуства“, СУ – ФНПП. Директор на издателство „Български художник“. Председател на Международното триенале на графиката в София. Носител на много наши и чуждестранни награди, негови творби са притежание на колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на големия парижки колекционер Жорж Екли, Музеят на фондация "Шрайнер" в Бад Щебен, Германия и други.


Участие ще вземат и
други млади български автори, а също така и докторант Виолета Апостолова (СУ), ас. д-р Венцислава Стоянова (СУ), д-р Красимира Дренска (СУ), Роза Бренайзен (НХА), д-р Цвета Петрова (СУ), и не на последно място - проф. Брайър Крейг (Briar Craig) от Канада.



Изложбата в галерия „Етюд“, с адрес ул. „Цанко Церковски“ 34 (площад „Журналист“), продължава от 20-и ноември до 8-и декември 2018 г., а за подробности можем да следим и тук.

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?