Следва

Животът и смъртта на Людмила Живкова

Историята на чешкия дизайн. От Кубизма до 21. век

Посетителите на Чешкия център и най-вече любителите на чешкия дизайн ще имат възможност от 22 ноември 2018 до 10 януари 2019 да разгледат новата изложба The Story of Czech Design. From Cubism to 21st century. 

Events преди 5 години



Проектът е подготвен от Чешките центрове съвместно с Музея за приложни изкуства в Прага по повод 100-годишнината от създаването на Чехословакия и показва накратко развитието на дизайна по чешките земи.

Изложбата показва колекция с емблематични примери на чешкия дизайн – предмети, които убедително са доказали своето качество във времето, дори и с това, че продължават да се произвеждат.



Между показаните неща няма да липсват класиките в чешкия дизайн – столовете Ton, колелото Favorit от 50-те години, известният комплект от гарафи и чаши на Адолф Матура, награден със златен медал на Миланското триенале през 1960.



Специално място в изложбата е отделено на кубистичните и други предмети на приложното изкуство от първата половина на 20. век, които имат нов живот благодарение на компанията Modernista. Няма да липсват кристалните съдове на Павел Янак, прословутият стол на Властимил Хофман, незаменимото кресло на Индржих Халабала или играчките на Ладислав Сутнар.



Наред с иконичните експонати ще бъдат представени и по-обикновени, и по-малки предмети като джобното ножче „рибка“, механични моливи и надуваеми играчки Fatra от Либуше Никлова, както и редица други „всекидневни уникати“. В селекцията попадат още творбата на Рони Плесъл - бирена чаша за Pilsner Urquell, както и примери за чисто нова визуална идентичност подготвена от Якуб Короуш, Матей Хабера и Томаш Броусил за фирма Primeros, за която те получават чешката награда Czech Grand Design 2017 в категорията „Графичен дизайн“.



Посетителите на галерията в Чешкия център ще имат възможност да закупят част от показаните неща в новооткрития тук Czech Design Маг. Освен описаните по-горе предмети се предлага и съвременен дизайн на известните марки BOMMA, Rückl, Český porcelán Dubí a.s. и Dechem.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?