Следва

Джесика Частейн стана мама

Фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза Световния ден на недоносеносeните деца с нова семейна стая в Сливен

По повод Световния ден на недоносените деца - 17 ноември, фондация „Нашите недоносени деца“ откри поредната семейна стая, този път в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен.

All About Life преди 5 години



Стаята позволява на родителите да останат в болницата и да бъдат с малките герои по време на техния продължителен болничен престой. Новооткритото помещение е оборудвано с всичко необходимо за удобството на семействата – има обособен кът за кенгуру-грижа и кърмене и специални колани за кенгуру-грижа, които придържат бебето на гърдите на майката, за да направят контакта кожа-до-кожа по-комфортен и сигурен.



Инициативата за изграждане на семейни стаи е част от дългосрочната политика на фондацията за насърчаване на семейно-ориентираната грижа в неонатологичните отделения в страната. За съжаление все още има отделения, където е позволено свиждане веднъж дневно за няколко минути, а в някои градове достъпът е дори веднъж седмично.

Контактът на родителите с бебето е незаменим, не само от емоционална гледна точка, но и поради редица здравословни и научно доказани ефекти. Кенгуру-грижата намалява стреса, регулира терморегулацията, сърдечната и дихателна честота, подобрява съня и намалява моментите на плач на бебето, дори намалява риска от мозъчни кръвоизливи, а с това и рисковете от дългосрочни увреждания. Не е преувеличено да кажем, че прегръдката на мама лекува.

През изминалите години фондация "Нашите недоносени деца" е изградила подобни стаи в София и Велико Търново, като част от съвместната кампания на ФННД, „Тройка на разсъмване“ и "Повече българчета за България", съвместно с Ивентас. През 2017 г. с помощта на дарител, пожелал да запази анонимност, бе открита и в отделението в Пловдив. Следващият проект е за предвиден за неонатологичното отделение в Русе, като фондацията продължава да набира средства за семейни стаи и в други отделения в страната.

Освен с новооткритата стая в Сливен, ФННД отбеляза и с редица други чудесни инициативи Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. В деня, в който вниманието е насочено към тези най-мънички и борбени герои, в по-големите градове в страната бяха организирани няколко запомнящи се мероприятия:

• В семеен център "Малки чудеса" в София бе организиран голям празник. Събитието уважиха както всички семейства, посещаващи центъра, така и много доброволци и приятели на фондацията. По случай честването Националният дворец на културата също бе традиционно осветен в лилаво.
• Във Варна, съвместно с колегите на фондацията от Карин дом, денят се отпразнува в детски клуб "Варненче" със семейства на недоносени деца. Темата за дискусията бе ранната интервенция.
• Във Велико Търново за поредна година крепостта Царевец бе осветена в лилаво, а неонатологичното отделението МОБАЛ "Стефан Черкезов" АД в града също посрещнаха празника.



Денят бе отбелязан и в отделенията на много други градове в страната, като медицинските екипи сами организираха мероприятията по повод Световния ден на недоносените деца, който вече се превърна в традиция у нас.

More All About Life