Следва

„Аленото евангелие“

Животът и смъртта на Людмила Живкова

„Не се страхувайте да пишете „Творец“ с главна буква и помнете, че не красотата, а чувството за красота ще отвори вратите на Бъдещето!“, казва Татовата наследница

Books преди 5 години

Какъв е общият знаменател между писателите и поетите Георги Марков, Богомил Райнов, Любомир Левчев, Гор Видал, Габриел Гарсия Маркес, художниците Владимир Димитров – Майстора, Светлин Русев, Светослав Рьорих, историка Александър Фол, Папа Йоан Павел VI, ирански шахиншах и императрица, японска принцеса, председател на ООН, политиците Александър Лилов, Индира Ганди, Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Хосе Лопес Портильо, Хелмут Шмит, първия американски президент, легализирал със закон домашното производство на бира и вино Джими Картър, председателя на КГБ Юри Андропов, министри на културата, бизнесмени и меценати, индийски философи, духовни учители, като Петър Дънов - Учителя, Петър Димков - Лечителя, баба Ванга, създатели на науките антропософия и теософия…?!?


Ще намерим отговора на този въпрос от 5-и декември сред страниците на последната биографична книга, проследяваща живота и смъртта на Людмила Живкова (поръчки за нея засега само в интернет), на издателство СЕНС. Авторът Иво Милев е направил едно от най-важните събития в литературата и историята ни за последните години, според наблюдателя, книгоиздател и водещ тематични предавания в национални медии за книжния ни пазар Светлозар Желев. Новата книга, посветена на дъщерята на стоящия 45 години начело на Народна Република България Тодор Живков, е резултат на многогодишния труд на автора. Той работи по тази тема от 2009 г., във връзка с развитие на проект за игрален филм. След канско ровене в повече от 50 000 страници архивен материал, в по-голямата си част неизползван досега, книгата ще ни предостави безусловен биографичен разказ за Людмила, наричана още и „бялата птица на българската култура“.

В центъра на описателното повествование е личната драма и трагедия на една жена, определяна от чуждестранната преса като „принцесата на българския комунизъм“, отишла си от този свят с чувството, че е предадена, изоставена и излъгана, дори от собствения си баща, а смъртта й и до днес продължава да буди интерес и загадки. Мненията на хората за нея винаги са били на двата полюса – едни казват, че е побутвана напред в работата си, заради онаследеното й родословие, други – че не е уцелила правилните време и място, заради културно насочената си предприемчивост.

Луксозното издание от 736 стр. с твърди корици „Животът и смъртта на Людмила Живкова“, според редактора й Силвия Недкова, е навременна книга, дистанцирана и ангажирана в еднаква мяра. Написаното от автора й Иво Милев е с хирургическата точност на хронист, а детайлите - събрани в едно плътно цяло. „Оформил е образ, който може да се възприема с хладен разум. Документалната сага не е предназначена да защитава или отрича времето, хората, решенията им. Това е описание, страничен поглед върху всичко възможно, което ги е оформило. Полезността на този труд е безспорна. Но по-важно е, че читателят инстинктивно изгражда доверие към неприсъстващия разказвач”, добавя още тя.

За Людмила Живкова:
Напомняме, че по нейна инициатива се създава движението „Знаме на мира“ и свързаните с него Международни детски асамблеи, провеждани през 3 години, с пацифистка насоченост. На откриването му през 1979-а г., пламенната й и изпълнена със сложни словосъчетания за онези години реч, съдържаща нееднократно думите „строители“, „красота“ и „огън“, изказана пред стотици граждани и наши и чужди дипломати, предизвиква скандал сред партийните среди. Тя завършва с думите: „С кръстосани ръце, преобразени в огнено-пламтяща птица Феникс, помнете: Вий избрахте пътя на Огъня, който е безсмъртен!“. Специално за Асамблеята е създадена песента „Здравей, здравей, Софийска асамблея!“, изпълнявана от хор „Бодра смяна“, по текст на Петя Йорданова и музика на Петър Ступел.

Снимка: "Четвърта власт"

За автора:
Иво Милев е роден през 1971 г., завършил Езикова гимназия в гр. Ловеч и право в СУ “Св. Климент Охридски”. Дългогодишен юрисконсулт на продуцентските компании СИА, Камера, Еф Хикс Камера, Чучков Брадърс и др., впоследствие - до 2010 г. - изпълнителен директор на СИА, компанията продуцент на филма “Мисия Лондон”, сериала “Стъклен дом”, “Под прикритие" и др. Сценарист и изпълнителен продуцент на “Отплата” (сериал, Нова ТВ, 2012).
Автор на документалния роман “КБ” (номинация за наградата за съвременна българска проза “Хеликон”, 2011), биографичните монографии “Николай Ников. 1924-1989. Един парижанин в София” (Национална художествена галерия, 2015) и “Тодор Цонев. Художникът в сянка” (2018) и др.

Снимка: "България днес"

Можете да следите за книгата и тук.

More Books