Следва

Снимаш с Huawei = Pro фотограф!

Love to quote: Война и мир, и после какво?

Цитираме един "сериен убиец на литературни канони"...

Celebrities преди 5 години

Граф Лев Николаевич Толстой умира на днешната дата (20-ти ноември) преди точно 108 години, а неговото име още приживе се превръща в синоним на величието на руската класическа литература. Силата на таланта му му дава уникалната възможност да "преподава" своята собствена философия и да чества живота във всичките му проявления.

Четейки Толстой, получаваме психологическа наслада, а колкото повече четем, толкова повече това удоволствие се увеличава. Думите му генерират аромати, звуци, вибрации, усещания и настроения, както се изразява Виктор Ерофеев, автор на New York Times. По-обширни са от всяка философска доктрина и по-значими от самия автор. Толстоевите думи се откъсват от автора сякаш, за да разкрият значението на съществуването - понякога изненадвайки самия него. Марсел Пруст смята Толстой за всемогъщ господар на творбите си, контролирайки всички техни действия и мисли. Ако приемем това за вярно, то Толстой е не само всесилен, но и доста щедър, защото дава свобода на героите си и те, навлизайки в съзнанието ни, стават още по-живи. Първият бал на Наташа във "Война и Мир", конното състезание в "Анна Каренина", болестта и смъртта на Иван Илич - всяка една от тези истории едновременно изпълва читателя с елементарна наслада и с ужас от конфронтацията с устоите на съществуването. На моменти се създава усещането, че Толстой е роден, за да превъзмогва правилата на литературата, за да се надсмива на претенцията й, че е своеобразен "тефтер" на живота.

Самият граф никога не е обичал да обсъжда литература и не е хранел кой знае какви симпатии към автори като Данте и Шекспир. Не е смятал себе си и за професионален писател, а по-скоро за "сериен убиец на литературни канони". Съзнанието и тялото му вилнеели с такава необуздана страст, че било невъзможно да се обуздаят или още по-малко да се спрат. Именно на този неизмерим талант се доверяваме днес и скромно смеем да цитираме в редовете по-долу>>>

"Ако доброто има причина, то вече не е добро; ако има последица — някаква награда — пак не е добро. Значи: доброто е извън веригата от причини и следствия."

"Ако някой се съмнява в неразделността на мъдростта и самоотричането, нека погледне как на другия край винаги се съчетават глупостта и егоизмът."

"Важно е било и ще бъде винаги само онова, което е необходимо за благото не на един човек, а на всички хора."

"Властта като насилие се поражда тогава, когато признаваме за по-висше нещо, което не е висше според изискванията на сърцето и разума."

"Все чаках нещо да се случи през периода, когато съм на 63 години... Нищо не се случи. Сякаш не зная, че всичко, което може да дойде отвън, е нищо в сравнение с онова, което може да се случи вътре в човека."

"Всеки иска да промени човечеството, но никой не се замисля как да промени себе си."

"Всички мисли, които имат огромни последствия, са прости."

"Егоизмът е лудост. Лудостта е егоизъм."

"И тогава той осъзна, че тя не просто му е близка, а че сега той вече не знае къде завършва тя и къде започва той..."
из романа "Анна Каренина"

"Една от най-вредните и най-опасни мисли е „Всички правят така“."

"Едно от най-обичайните и разпространени суеверия е това, че всеки човек има свои определени качества, че е добър, зъл, умен, глупав, енергичен, апатичен и т.н. Хората обаче не са точно такива. Ние можем да кажем за един човек, че той по-често бива добър, отколкото зъл, по-често умен, отколкото глупав, по-често енергичен, отколкото апатичен, и обратно, но няма да бъде справедливо, ако кажем за един, че е добър или умен, а за друг, че е зъл или глупав. А ние винаги тъй разделяме хората. И това не е право.
Хората са като реките: водата във всички е еднаква и навред е една и съща, но всяка река бива ту тясна, ту бърза, ту широка, ту тиха, ту чиста, ту студена, ту мътна, ту топла. Така и хората. Всеки човек носи в себе си наченки на всички човешки качества и понякога проявява едни, понякога други, а понякога съвсем не прилича на себе си, без да е изменил нещо от същността си. У някои хора тия промени биват особено резки."
из романа "Възкресение", I част, 59-та глава

"Животът е голямо и сериозно нещо и всички ние през този кратък промеждутък от време, което ни е дадено, трябва да се стараем да намерим своето предназначение и колкото е възможно по-добре да го изпълним."

"Ако ти можеш да преживееш и един ден без да разбереш как съм и какво правя, значи можеш и всички останали дни!"
из романа "Анна Каренина"

"За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш."

"Има два начина на познание. Да се опознава външния свят с петте сетива е най-грубият, неизбежен начин. Но прониквайки в живота на друго същество – човек, звяр, растение, даже камък – го опознаваш отвътре, съединявайки, възстановявайки нарушеното между нас единство. Това е поетически дар. Това е любов."

"Истинската мъдрост не е многословна."

"Историята щеше да бъде нещо прекрасно, ако беше вярна."

"Когато живееш за себе си, търсиш общуване с хора, които могат на теб да бъдат полезни – те са все богати, силни, задоволени. Затова именно, когато живееш за себе си и се огледаш изведнъж наоколо си да потърсиш на кого би могъл да бъдеш полезен, струва ти се, че на никого не си нужен. Но ако си разбрал, че животът е служене на другите, ще търсиш общуване с бедните, болните, незадоволените, и тогава не ще смогваш да служиш на всички, на които ще искаш да служиш."

"Не зная дали моята капка дълбае, а тя неволно все капе."

"Жените са главната спънка в дейността на човека. Трудно е да обичаш една жена и да се занимаваш с нещо."
из романа "Анна Каренина"

"Никога не мисли, че не обичаш или че не те обичат. Това е само когато винаги съществувалата и съществуваща обич между теб и хората е нарушена от нещо, и трябва само да се постараеш да отстраниш онова, което нарушава тази обич, вечно свързваща хората – тя винаги съществува."

"Постоянство и решителност са двете качества, които осигуряват успеха във всяка работа."

"Прави каквото трябва, да става каквото ще."

"Човек ще се избави от пиянството не тогава, когато е лишен от възможността да пие, а когато пред него има вино и той не го докосва."

More Celebrities

Роузи Хънтингтън и Джейсън Стейтъм, фамилията и всички членове на Spice Girls на партито за ЧРД 50 на Виктория Бекъм

Celebrities преди 23 часа

На 17 април Вики Бекъм отпразнува юбилея със семейството си, но реши да не се ограничава до това и организира парти в частния клуб Осуалд ​​в Лондон, където покани куп звездни приятели.  

Салма, Франсоа-Анри и Матилд Пино - пайети и нежност на модния Олимп

Celebrities преди 19 часа

Салма Хайек, супер сексапилна, милиардерът и нейн съпруг Франсоа-Анри Пино, и доведената дъщеря, красивата Матилд, присъстваха на гала вечеря в рамките на 60-ото Биенале на съвременното изкуство във Венеция.