Следва

Каспар по Петер Хандке с три прожекции!

„Корабът с алените платна“

На 16 ноември излeзe „Корабът с алените платна” – прекрасно ново издание на класическата повест на Александър Грин, апотеоз на мечтите, вярата в доброто и любовта...

Books преди 5 години

Вдъхнала живот на няколко екранизации и мюзикъли, „Корабът с алените платна“ (превод: Илиана Владова, корици: Дамян Дамянов) разказва трогателната история на малката Асол, която загубва майка си още като бебе. Баща й – морякът Лонгрен, саможив човек, недолюбван от съселяните си – я отглежда съвсем сам. Той изоставя плаването и започва да прави играчки – малки модели на лодки, катери, еднопалубни и двупалубни платноходки, крайцери, параходи, които продава, за да издържа момиченцето и себе си. Един ден, докато отива към близкия град, за да занесе там играчките за продан, Асол среща в гората старец – той й предсказва, че когато порасне, за нея ще дойде принц с кораб с алени платна... Александър Грин е създал приказен романс за непоколебимата вяра в мечтите, за убеждението, че всеки може да сътвори чудо за ближния си, за възвишения блян, че доброто побеждава и вярата в това превръща невъзможното във възможно.

Недооценен и забраняван приживе, днес Александър Грин се нарежда сред най-ярките представители на руската проза и поезия. Произведенията му се родеят както с утопията, така и с жанра фентъзи, готическия роман и литературата за свръхестественото, а самият той определя себе си като символист. Сравняват го с Едгар Алан По, Робърт Луис Стивънсън, Владимир Набоков, Михаил Булгаков. Неговите светове са населени с идеализирани герои, намерили своето щастие и осъществили бляновете си. Отчасти познато на българската публика, творчеството на Александър Грин включва стихотворения, поеми, сатирични миниатюри, басни, очерци, новели, разкази, повести, романи. Сред тях са „Бягаща по вълните“, „Блестящият свят“, „Път за никъде“, „Златната верига“.
 

More from View Sofia

More Books