Следва

От Берлинската стена до уличното изкуство в Пловдив

Изложба на Венелин Шурелов SubHuman Theatrе в Credo Bonum

Венелин Шурелов е мултифункционална личност, съчетаващ призванието на художник, сценограф, преподавател, куратор и организатор на фестивали, музеен дизайнер и т.н.

Events преди 5 години



Художествената му продукция е значима по обем и разнообразна по жанрове и форми.
В нея са вплетени теоретичните търсения на артиста, различни дигитални технологии, интерактивен пърформанс и интерактивна инсталация, кибер лекция, театрални практики, улични акции, видео арт и видео инсталация, скулптура, електроника и рисунка. Свързващата нишка на художествена експлоатация е мястото на човека в технологизирания свят, хибридната форма на човека и машината и интересния резултат от тяхното взаимодействие. Поетични и често метафорични работите му са насочени към човешките желания, утопии, емоции и социално поведение в дигиталната епоха.

Изложбата в галерия Credo Bonum ще включи селекция от произведения, създадени в рамките на SubHuman Theatre - платформата, която художникът разработва от 2004 година насам. Subhuman Theatre е еманация на философско-екзистенциални размишления на художника и неговата интерпретация на все по-технологизиращото се битие на съвременния човек. В него изначалните човешки стойности се противопоставят в търсенето на sub-продукта, който се извежда от множеството ситуации и конфликти, в които попада индивида в наши дни. В SubHuman Theatre превес има концептуалното, мисловното, но визуалната естетика не е подценена. Тя не става жертва на сложния мисловен конструкт, който доминира процеса, а довежда до една синтезирана, изведена до последния детайл форма. Така художника създава собствен визуален код, разпознаваем във всяка една негова творба.



В галерията Credo Bonum зрителите ще могат да се видят за първи път събрани заедно едни от знаковите произведения на Венелин Шурелов – Фантомат, Orthoman, Машина за рисунки, Tabula Rasa, Ротор, Man ex Machina, Post-everything и други, показани в оригинал или документация. В изложбата ще бъде премиерата на най-новият проект на художника „Еволюирал перипатетик с петна по себе си“.



В рамките на самостоятелната изложба на Венелин Шурелов ще бъде представен каталог, обединяващ творческите търсения на автора през неговата 20 годишна художествена практика.



Куратор на изложбата в Галина Димитрова-Димова, с която художникът работи от близо 10 години в рамките на фестивала за дигитални изкуства DA Fest и в други проекти.
Венелин Шурéлов (р. 1977 г.) доц. д-р Венелин Шурéлов е завършил „Сценография” в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства", НХА (2008-); Съосновател на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009-). Съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), "Subhuman theatre" (2004) и арт група "Via Pontica" (2002-2005).



Венелин Шурелов е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са "Машина за рисунки" (2005), "Fantomat" (2008), "Orthoman" (2009) "Tabula Rasa" (2010), "Стрелбище" (2012), “Ротор” (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер лекцията "Man Ex Machina", а през 2016 г. поставя пърформанс инсталацията “Post-Everything”, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни изложби и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.


Откриване: 29 ноeмеври, четвъртък, 18:30 ч.
Изложбата ще продължи до 11 януари 2019
работно време: 11:00 – 19:00 часа, всеки ден

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Наградата „Гауденц Б. Руф“.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?