Следва

Y <3 K: Изложба на Калоян Илиев – Кокимото

От Берлинската стена до уличното изкуство в Пловдив

Фрагменти от символа на Студената война ще бъдат разположени на Главната в града под тепетата

Events преди 5 години

Единствената пътуваща колекция с 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена ще бъде показана в града с Античния Театър, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 от 12 януари до 30 март, 2019 г.



Изложбата „Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство“ ще бъде разположена по дължината на главната пешеходна улица „Княз Александър I Батенберг“, а жителите и гостите на града ще са първите в Европа, които ще я видят и ще отбележат 30-годишнината от падането на Берлинската стена. 



Колекцията, създадена от известния френски куратор Силвестър Верже, показва световноизвестни художници, рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд.



Трите поп икони
, изобразени върху голям 3-метров фрагмент от стената, са дело на уличните художници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия. Заедно с тях в сърцето на града ще бъдат разположени и три автомобила “Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни, както и голям стенопис на бразилския художник L7M, направен върху дървени панели за стената „Art Liberty“.



Проектът е съпътстван още и от над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията. Интервютата с художниците ще бъдат показани съвместно с филм на „Дойче Веле“ за уличното изкуство. Не трябва да се пропуска и емблематичната лента "Ефемер", базирана на архиви на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас, снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди падането й. Петнадесет от тези уникални кадри ще са част от изложбата.



Каталогът на „Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство“ е първият в света, който позволява на зрителя да открие процеса на създаване на всяка творба, благодарение на QR кодове. Колекцията е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” и се реализира в партньорство с Френския институт в България.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 18 часа

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?