Следва

Тийн версията на "Петдесет нюанса сиво": After

Y <3 K: Изложба на Калоян Илиев – Кокимото

Едва ли някой би могъл да опише образа и работата на Кокимото по-добре от самия него.

Events преди 5 години



Обичан и почитан от едни, отричан и хулен от други, той винаги е бил символ на времето, в което живее. Противоречивата му същност смущава, но същевременно с това амбицира и всички позитиви и негативи вследствие на неговата дейност, не са в състояние да променят въздействието му върху околните. Силно и категорично, ясно или завоалирано, лековато и неуместно, сериозно или не, в своето изкуство Кокимото черпи вдъхновение от световната потребителска култура, като централна роля в нея играе въображаемият му образ.




Трагикомично същество между котка и човек, изглеждащо като анти герой от комиксите… Ексцентричната оригиналност на тази антропоморфизирана котка представлява алтер егото на художника. Кокимото се изправя пред всички със своя провокативен образ за да им позволи да го приемат или отхвърлят, оставяйки въображението ви свободно, а резултатът е един мрачен, захаросан кошмар, свят на сънища, докоснат от глупост и слава.





Кокимото е естественото продължение на Калоян Илиев и не го изключва, а допълва.
Обобщаващо име и характерен образ на артист, който оставя след себе си творчество, което предизвиква всички определения и отбягва всякакви квалификации. Нещо повече чрез него цели да се освободи от тесногръдието, лицемерието, заблудите и комплексите, толкова характерни за днешното общество. Именно там се прокарват противоречиви мнения и всички онези определения, които използваме за да опишем истинските, велики и вълнуващи неща, които не виждаме в типичните общоприети образи. На границата с кича и култа към идоли, Кокимото поставя себе си под съмнение, а посредством мултиплицирания си типаж, разобличава собствената си личност.







Чрез посланието и драматизма на въплътената идея, създаденият от него образ се превръща в стил, заличаващ различията между мъж и жена, човек и животно, религия и идентичност. И щом се докосне до него, човек се изгубва в ироничния, критико – реалистичен и непрактичен свят на Кокимото, за да намери себе си.


Откриване на изложбата Y <3 K (You Love Kokimoto) : 4 декември 19:00
GIFTED София, ул. Иван Денкоглу 23
Ще продължи до 4 януари 2019



 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?