Следва

Кесийка

Editor's Choice: Черен, черен... колко да е черен?

недостатъчно...

Shopping преди 5 години

Вчера в Редакцията обявихме началото на тридневен пост, по време на който не се лишаваме от месо, млечни продукти или любимото червено вино, а се опитваме аскетски да устоим на изкушението, наречено Черен петък. Уточнихме набързо условията както следва: никакви покупки в периода петък-неделя колкото и голямо да е намалението. Не че няма какво да си купим (повярвайте wishlist-овете преливат), но решихме да го караме рационално, а не емоционално. Поне веднъж.

Предизвикваме и вас да се включите в импровизирания ни облог, като ви предупреждаваме, че волята ни е сериозна. Защо? Всеки от нас, разбира се, има различен довод, но основният ни мотив е сходен - истерията около този "Уикенд на намаленията" е по женски приятна и ентусиазираща, но абсолютно ненужна. Няма да изтъкваме стоитиците хиляди маркетингови похвати, с които ни атакуват производители, разпространители и вносители, защото времето до догодина няма да ни стигне, а единствено ви казваме защо ние "постим".

Ранно ставане, редене на опашка, разхвърляни дрехи, счупен нокът, N на борй абсолютно ненужни покупки, изгубено време, излишни нерви, -20% тук, -40% там, някъде дори -70%, но въпросът е: Заслужава ли си?

Давид
Много често чувам въпросите: Кога беше Black Friday? Кога са коледните намаления? През януари е най-голямото намаление, нали?... Какви намаления, какви глупости, вие сериозни ли сте? Както споменаваме горе, за този „маратонен” уикенд като начало на намаленията ще постим.

Освен че ми е неприятно да се бутам с 438584390 човека по магазините, да чакам цял ден за пробна или да си търся точен размер, завършил в ръцете на другиго; неприятно ми е да гледам и в компютъра като маниак. Със силна стратегия "любимите" ни брандове се опитват под формата SALE и знака "- " да ни пробутат всичко онова, което не сме си купили преди 2/3 сезона... И само защото е Black Friday, не намирам повод да допълвам гардероба с неща, купени само за да се купи нещо. Добрият гардероб и стил не са случайни, а залагат на сериозни, промишлени и със стойност модни продукти. Господи, прости ми ми този грях, но няма да пазарувам.

Йоанна
Дали ще е Черен петък, или обикновен ден, посветен на шопинга, маниакалното вълнение, което цари навсякъде, ОСОБЕНО на този прословут петък не може да намери и 1% място в душата ми.

Не ме разбирайте погрешно - обичам да пазарувам, но неща от които имам нужда, за които си мечтая, и които с кеф ще поглезя себе си или някой друг, но идеята - манията да си купувам "така нужните" поредни обувки (тук не намесвам кецовете - те никога не са достатъчни), рокли, аксесоари, предмети и т.н. ми е абсолютно неприятна и така нагло консуматорски крещяща.

Така де, ще парафразим: "Яжте, Пийте, Купувайте - Black Friday черпи...с между 30% и 70%"., пък може и да си харесате някое ново палтенце.

Петя
Мейлът ми се пълни със съобщения за намаленията от началото на октомври (без да преувеличавам), но снощи към 00:01 ме обзе неистовото желание действително да поръчам нещо от уишлиста си - каквото и да било, откъдето и да било - просто да поръчам НЕЩО. Естествено трябваха ми 30 секунди, за да осъзная абсурдността на порива си и биполярността ми да започне да работи - надделя здравия разум все пак, а и желанието ми да не се цепя от колектива. Все пак дадохме не клетва, но сериозно обещание, че няма да пазаруваме до неделя и съм склонна да го спазя.

Истината е, че на прословутия Черен петък пазаруваме, за да се пазарува, а не от "любов" към пазаруването, което тотално разваля моята представа за личния и емоционален момент, когато поръчвам или купувам нещо. Не бих искала роклята ми за някое супер готино парти да е просто една от стоте, натрупани една върху друга или да съм се била със зъби и нокти за коледен подарък. Просто не е моето нещо.

Цветина
Разбира се, че НЕ. Ако искаш нещо, го искаш СЕГА и ВЕДНАГА, а не чакаш определен петък на определен ноември в определената годината. Няколко бегли сметки, какво и как, и моментално може да вземеш решение дали ще отделиш бюджет за даден обект на желанието. 20% по-малко или повече едва ли ще направят разлика, защото както старите хора казват: Ръка, която дава, никога не обеднява!

А и това чакане на поръчките по две седмици, съсипва цялата тръпка на това да си поръчаш нещо онлайн и то да е при теб след около четири дни...who can wait this long, ah? Респективно, въобще няма да споменавам за липсата на размери, елементи и изкуствено повишените цени, които в последствие уж да бъдат занижени... Make Friday basic Again!

More Shopping