Следва

Париж, Париж! Петият ден от модната фиеста показа силните на деня

Що е то „модна” седмица? Потребителска гледна точка.

За съжаление London Fashion Week свърши. London Fashion WeekEND, единственото по рода си събитие, също...

All fashion преди 14 години

Модните седмици буквално ни удавиха в море от информация тези дни, което е хубаво. В момента е Париж, от 8-ми насетне - любимият Лисабон.

За съжаление London Fashion Week свърши. London Fashion WeekEND, единственото по рода си събитие, също.
То обаче успя да се запечата в съзнанието ни по-силно и от Гербова марка.

Както вече сме казвали, разликата между London Fashion Week и London Fashion WeekEND е в това, че първото е достъпно за пресата и търговците, докато целта на второто е да покаже на публиката какво ще се случва в гардероба ни през идния сезон.

Все още London Fashion WeekEND се смята за една от най-пазените тайни на fashionist-ите. Резон има – няма и да разбереш, че подобно нещо съществува, ако поне веднъж дневно не „check-ваш out” какво се случва из модните библии като Vogue, Style, View Sofia и пр.



Мястото на събитието беше същото като това на седмицата на модата – Somerset House и 180 The Strand. Накратко – усещането, че присъстваш на London Fashion Week e запазено и до най-малкия детайл. Голямата черна палатка, в която се провеждаше cathwalk-а беше същатата, в която до преди няколко дни Ана Уинтър и Виктория Бекъм оценяваха творенията на Viviane Westwood, Burberry Prorsum, Christopher Kane и пр.

Нещото, заради което действително си струва не просто да си купиш билет и да отидеш на fashion weekend-a, ами да събираш пари поне няколко сезона, без да се изкушаваше от „огромните” намаления и върховните „промоции” в софийските “upper high-street brand” магазини, бяха дизайнерските колекции, от които действително можеш да си купиш каквото ти харесва.

Интересни в случая са не само марки като Armani, Dolce&Gabbanna или пък Juicy Couture – тях ги има навсякъде, че дори и в София.

Повече от 120 британски дизайнери представиха уникални неща – от рокли, през чанти, пред които дори Prada-та на Мерил Стрийп би бледняла, до бельо от сатен и дантела и ръчно изработени бижута, които обаче по никакъв начин не напомнят alternative герданчетата с мидички и въженца.

Изненадите обаче не свъръшват до тук – цените на дрехите и аксесоарите нямаха нищо общо с реалността. В добрия смисъл. И само по време на London Fashion WeekEND.



Всички дизайнери продаваха с поне 50% намаление. По-голямата част дори и със 70%.
Какво ще кажеш за копринена рокля Emma Cook, която се продава за £675, а ти можеш да си я купиш за £180?
Или пък плетена жилетчица с дантелен гръб Crumpet, с оригинална цена £300, на London Fashion WeekEND цена от £60? Нужда от коментар? Няма.

Цените между впрочем не са единственото нещо – дизайнерите, които можеш да намериш на уикенда, са част от тези, които участват в самата седмица на модата, а дрехите им се продават в супер луксозни бутици, които по никакъв начин няма да намериш на Oxford Str. и Leicester Sq.



В този ред на мисли, имената, които видяхме на London Fashion WeekEND определено не бяха тези, които сме свикнали да виждаме. Точно затова, много съжаляваме, че дрехите им бяха с ексклузивни цени само през тези няколко дни. От друга страна обаче, в това няма нищо лошо, тъй като няма никакъв шанс да срещнем, когото и да било с подобна дреха. Най-много да съберем няколко завистливи погледа от хора, които разбират от платове, материи, мода и най-вече стил.

Каквото и да си говорим относно завист, погледи и пр., истината е, че нещата, които бяха показани на London Fashion WeekEND бяха наистина много красиви. И много уникални.

Както вече споменахме, цялата атмосфера беше повече от специална. Дори и тоалетната. Вратите на дамската тоалетна бяха розови, вътре миришеше на какви ли не женски масла и мазила, а на входа те посрещаха с розова метална кутийка с тампони и картонена с превръзки. С панделка.



Всичко това се случваше благодарение на един от основните спонсори – Moxie – дамски превръзки и тампони, чието мото беше „Have a beautiful day in hell” (Нека денят ти, прекаран в ада , бъде хубав). Посланието върху кутийките беше, че е време да спрем да се крием всеки път, когато ни се наложи да извадим тампон от чантата, тъй като вече ще можем да откриваме по нещо красиво дори в тези няколко дни от месеца.

Из многобройните зали на на Somerset House, освен дизайнерските дрехи, посетителите имаха възможността да бъдат гримирани от професионалнитите на Elizabeth Arden, да им бъде направен маникюр от Bourjois или пък прическа от стилистите на най-известната британска верига фризьорски салони – Toni & Guy.

Главен спонсор на събититието беше ELLE, а подаръците и там бяха безброй – уникално колекционерско издание само за £1, октомврийският брой в ръка с последният аромат на Vivianne Westwood и какво ли още не. Феновете на кафето също не бяха подминати – последният модел на машината за кафе в капсули на Lavazza само за £99! Абсолютно! Безумно! Абсолютно безумно!

Изживяването не беше свързано само с промоциите, спонсорите и пр., разбира се. Всяка една част от организацията на London Fashion WeekEND се случваше в точния момент, на правилното място. Всичко беше изпипано до най-малкия детайл – така, че да те кара да се чувстваш като Ана Уинтър или Карин Ротфийлд по време на седмицата на модата. Само че по твоя собствен начин – с много повече красота, аромати и без никакво напрежение.



Изводите ги правиш ти. Нашите са безкомпромисни – догодина отново!

Очаквай другата седмица, част 2 на репортажа от присъствието ни на London Fashion WeekEND – The Catwalk!
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 41 минути

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 19 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.