Следва

В памет на Последния император. Топ 5 на големия режисьор Бернардо Бертолучи

R.I.P Бернардо Бертолучи

final goodbye...

Movies & TV преди 5 години

Известният италиански режисьор Бернардо Бертолучи почина на 77 години в Рим.

Според тамошните медии, едно от най-големите имена в киното е напуснал нашия свят след продължително заболяване - маестрото се бори с коварната болест рак.

Бертолучи е известен с филми като The Conformist и Last Tango in Paris и много други.. Режисьорът има два "Оскар"-а, а през 2011-та година на фестивала в Кан бе удостоен с награда за приноса си в киното.


Бертолучи е роден на 16 март 1941 г. в Парма и започва да се опитва за режисьорска кариера в края на 50-те години, снимайки аматьорски филми с 16-милиметрова камера. През 1961 г. става помощник на един от най-известните представители на италианския неореализъм - Пиер Паоло Пазолини.

Отличителна черта на авторския стил на Бертолучи е смес от политически, социални и еротични теми. В кариерата си в киното, която се простира в началото на 60-те години, Бернардо се превърна в ключова фигура от изключителната италианска нова вълна (заедно с Антониони, Фелини и Пазолини), но прави истински успешен преход към големите холивудски филм с The Last Emperor от 1987, който печели 9 "Оскар"-а, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.


The Last Emperor

More Movies & TV