Помощ: Да или Не на продуктите със силикон за коса и лице?

Войната против силикона в козметичните продукти е в ход и е така вече от години...

Факт е, обаче, че в голямата си част това си е чист маркетинг. Силиконът в състава на козметиката за лице и коса изобщо не е страховит - на него дължим гъвкавостта и копринения финиш, защото веществото, съдържащо се в продуктите със силикон, прави възможно продуктът да се разпределя лесно и икономично върху косата или кожата и носи много естетично ползи.

Най-лошото в силикона е, че не е биоразградим и замърсява средата. Най-добрата му алтернатива пък е диметиконът, натуралният силикон - прозрачно силиконово масло без мирис, което е устойчиво, не се разваля, действа като консервант и не се натрупва в природата.

Диметиконът (Dimethicone), съставката, известна още като полидиметилсилоксан (PDMS), в грима.

Праймър /или още основа за грим/ с диметикон в състава си идеално изравнява повърхността на кожата, запълвайки всички неравности. Фон-дьо-тените с него буквално се саморазнасят, като правят кожата кадифена. В базите за грим съставката равнява порите, в спиралата - позволява тушът да се разнесе равномерно по миглите, в червилото - гарантира гладко покритие. Козметика със силикон в състава си по принцип е по-еднородна и стабилна, и по-добре се разпределя върху кожата. Силиконът създава върху лицето филм, който не позволява на негативните външни фактори да проникнат в кожата. Факт е обаче и това, че полезните компоненти остават на повърхността на дермата. Например, тонално средство с витамини и антиоксиданти, нанесено върху силиконова база, няма да нахрани кожата. Освен това, силиконовият филм може да предизвика размножаване на бактериите в порите и да стане причина за възпаления. А при суха кожа, може да предизвика усещане за опъване".

Важно е да се има предвид, че продуктите със силикон доста трудно се измиват, затова е необходимо да се използват дълбоко почистващи средства.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.