Ода за Ода Жон

Ода за Ода Жон

хората говорят...

Смущаващи снимки и видеа от смущаващо мероприятие взривиха софийската общественост тия дни, считаме, съвсем резонно.


В Балната зала на Националната галерия, бивш царски дворец, на жълтите павета в София, българската художничка Михаела Дановска, известна под артистичния псевдоним Ода Жон, покани 100 човека гости на "Вечеря-натюрморт", събитие, отбелязващо за избрани поклонници анонсираната като "ретроспективна" изложба на авторката в Националната художествена галерия.

След като се видя доколко грозно изглежда пърформънсът-вечеря, базиран на отрупани с меса, основно луканки и салам, и зеленчуци, основно карфиол, плюс халва и прочие, маси, разположени анти естетски върху гипсови трупове, резонно възникна въпросът кой-защо-по каква причина-срещу какво и как разреши въпросното мероприятие и с какво то допринася за културния и европейски облик на българското изкуство, българската столица, българското самочувствие.

По стара традиция, от ръководството на Националната галерия не обичат да отговарят на въпроси на журналисти, а директно дават пресконференции, вероятно защото е "по-евтино", за да изясняват обстоятелства като това. Изпълняващата длъжността Директор, госпожа Яра Бубнова, влезе в ролята на обществен защитник, почти омбудсман, или, хайде, по-народното адвокат, на собственото си решение, респективно на арт-акта на гостуващия артист, обяснявайки, че това не било "голямото плюскане", на каквото прилича отстрани за всеки, видял кадрите и усетил неприятната енергия, а: "Отрупаната маса от изложбата на Ода Жон, която се появи на кадри в интернет, е пърформанс, който подчерта още веднъж посланието на авторката, а именно да илюстрира консумацията на жената от съвременното общество..."

Бидейки жена, като автор на тази статия държа да подчертая, че по никакъв начин не се чувствам консумирана от съвременното общество, първо, и второ, напълно консумирана се чувствам от подчиняването на общ постулат като този на частните, пък били те и артистични, нужди на даден художник.

По важното обаче е, че примерът е лош, основателно определен като пошъл от стотици възмутени хора, и няма нищо общо със заключението: "Агресивната реакция, която се получи, е от неразбирането, незнанието на контекста и от завистта, че не са били поканени да присъстват на това събитие", както изтълкува общественото възмущение директорката на галерията.

Просто така не се прави. Защото подобни публични, дори нагли по някакъв странен начин мероприятия, носят повей на неприятно чуждопоклонничество /убедени сме, че ако художничката беше просто Михаела Дановска нямаше да й се позволи подобно натрапчиво артистично поведение/, виж, Ода Жон е друго, звучи някак специално, което не му пречи да демонстрира лош вкус, като междувременно е с кофти вид.

Публиката, присъствала лично, вероятно чува името на дамата за първи път, т.е. в голямата си част няма подчертано отношение към изкуството, иначе просто нямаше да откликне на поканата, защото е деликатно. Хора с тънък усет по темата щяха по инстинкт да регистрират, че има нещо гнило в Двореца.

В целия сценарий ярко свети звездата на госпожа Бубнова, която, за разлика от предния директор на държавната институция, Слава Иванова, която беше компромис, но безопасен, определено демонстрира публично, дори агресивно поведение в налагането на решения и инициативи, които някак си обясняваме трудно в контекста на гореказаното. Според нас, госпожата трябва да осмисли ситуацията с общественото недоволство и незабавно да подаде оставка.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.