Следва

Дизайн за вдъхновение: Психофизическа релаксация

1978 meets 2018: "Как да почистваме без излишна преумора"

"Съвети за жената": годината е 1980-та, издателството - държавното "Земиздат", първите две думи от предговора - "социалистическият строй", а съветите хем безкрайно комични, хем до някаква степен релевантни...
 

All About Life преди 5 години

Някакви си 40 години ни делят от отпечатането на любимото ни настолно четиво "Съвети за жената", събиращо заглавия като "Няколко думи за тъкането", "Цветята, докато сме в отпуска", "Когато вкъщи приятно мирише на печено", "Изкуството да слагаме тапети" и още задължителни знания за добрата домакинята на 80-те, събрани в 240 страници. Не претендираме за титлата "най-добра домакиня", защото за разлика от 1980-та кухнята НЕ Е новото работно място, пък и си имаме много помощници.

Често я разгръщаме тази книжка и днес попадаме на темата, която така или иначе разпалено обсъждаме в последно време - миенето на съдове. Разбира се, в "Съвети за жената" главата, разискваща този важен казус, е озаглавена с цветущото "Как да почистваме без излишна преумора"... което не е и съвсем далеч от нашето питане. В раздел "Поддържане на съвременното домакинство" се обяснява следното:

ВРЕМЕТО Е ПАРИ!
Ако искаме да се справим с дадена работа, първото условие е да има ред и добро планиране. Това се отнася за всяка работа - и в кухнята, и в службата.

Следват абзаците "Кой какво ще прави", "Трябва да има ред...", "...и добра организация", "Правилното подреждане" и най-накрая стигаме до същината, а именно "ЗА ЧИСТОТАТА". Цитираме:

"Редът и чистотата са тясно свързано помежду си. Каквото и да приготвяме в кухнята, няма защо тя да прилича на бит пазар. На печката или до нея слагаме тенджера с топла вода. В нея поставяме лъжиците, вилиците, бъркачките - с една дума, всичко, което ни е потребно за обръщане на печивото или за бъркане. Така тези пособия винаги са на определено място, а освен това са винаги изплакнати. Кошчето или кофата за отпадъци е непосредствено до мястото, където работим, но все пак на самата работна маса може да имаме малка съдинка, в която да слагаме черупките, хартийката от ванилията или бакпулвера, а после с едно движение да я изсипем в кофата за отпадъци, без да хвърляме всяка дреболия поотделно. Съдовете и пособията могат да се употребяват няколко пъти, ако ги измиваме след всяко използвуване. В такъв случай, докато сготвим яденето, целият кухненски инвентар няма да отиде в мивката. Докато наблюдаваме печеното или вареното, можем набързо да измием много съдове и кухненски пособия. Така след храненето ще трябва да се измият само чиниите, приборите и съдовете, в които е приготвена храната."

Край на цитата - оттук поемаме ние. Не че се съмняваме в изобретателността на социалистическия гений (като се замислим бабите и майките ни готвят и почистват по точно тази схема и им се получава) и компетенцията на авторите от издателство "Земиздат", но основната разлика между готвенето и почистването през 1980-та и 2018-та е в изобретяването на една вълшебна машина, наречена съдомиялна. Облекчава труда в кухнята и забравяме за допълнителните съдинки с топла вода, наличието на цял кухненски инвентар в мивката, точното местоположение на кофата за отпадъци и "използвуването" на приборите по няколко пъти. Едва ли авторите на "Съвети за жената" - вещи домакини - са си представяли, че трудът им може да отиде на вятъра по такъв неблагодарен начин, но пък ние нямаме нищо против.

Както споменахме, работното ни място е далеч от кухненското пространство и за всичките ни нередки подвизи там разчитаме на доверени помощници. Един от тях е Miele и голямата гама съдомиялни, с които са готови във всеки момент да снабдят кухненското ни царство. Размерите и видовете варират според желанията на всеки, но пък ги обединява безпрецедентното качество и изискания дизайн. Съсредоточаваме се върху 45-сантиметрова практична съдомиялна машина, притежаваща 5 бутона за лесно избиране на програми, трето чекмедже, автоматичен сензор за по-голяма икономия и по-добри резултати, PerfectGlass Грижа и отложен старт до 24 часа и демонстрираме как след "печене или варене" не се затормозяваме със сложната логистика, описана в редовете по-горе>>>

На вниманието на всички дами: никой няма време за подобно двуразово миене на съдове, за каквото говорят съветващите жените - преспокойно използваме времето между приготвянето и изяждането на храната за себе си и чак в края на процедурата, за да заличим следите от готвенето си, ги измиваме и дори не сме сами в тази битка; "редът и чистотата са тясно свързано помежду си" - тук добре, съгласни сме, затова подреждаме всички използвувани съдове прилежно, но отново сме улеснени, защото миялната сама предполага кой съд, кой прибор и коя чаша къде да се настани; избираме най-подходящата програма от дългия списък, решаваме кога ще започне и това е Grand Finale на работата ни в кухнята - без мокри дрехи, изгубено време и с непокътнат маникюр! 
Добавяме, но не и на последно място, че Miele ни предлагат и нужните консумативи за съдомиялни.


Резултатът е 100:0 за нас, разбира се. След приключването на програмата, пред нас се разкрива един направо съвършен свят от излъскана до блясък кухненска посуда, която само чака да бъде изцапана отново - а и то си е истинско удоволствие, щом получаваме това подредено като в аптека великолепие от чисти съдове (предполагам долавяте лекия OCD проблем, който имам). Dishwashing never felt so right, нали?


 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 12 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.