Следва

Четиво в четвъртък: „Процедурата по забравяне на човек”

Сбогуваме се с Горан Стефановски

Талантливият драматург и писател отиде да твори в Небесното царство

People of art преди 5 години

Само преди месец, на 24-и октомври, го видяхме, говорихме с него, смяхме се със сълзи на забавните му истории, разказани на матерен и английски език. Попитахме родения в гр. Битоля, тогавашна Югославия, какъв иска да стане, когато порасне голям, а той отговори: „Искам да се науча по-добре да карам колело!“. Гледахме изнесения с невероятна лекота и финес майсторски клас на Горан Стефановски пред обожаващите го настоящи, бъдещи актьори и гости на Сцена 47 при Театър НАТФИЗ. Не, това не бе мастър клас, а по-скоро неповторима и незабравима история, поднесена с изключително ефирно чувство за хумор, за начинанията, спънките, уроците, късмета, прошката, надеждата, театъра, София, Лондон, света, любовта, сцената, живота му...



След което, с разкопчана раница на гърба, шранг през ръка и усмивка на лице, той тръгна сам и пеша покрай сградата на Академията на ул. „Раковски“ и едва успя да стигне до следващата си дестинация, заради многото, които искаха да го попитат още какво ли не!
Само преди месец братът на талантливия музикант Владко Стефановски, също приятел на България, бе удостоен с почетното звание Doctor honoris causa на НАТФИЗ (сред титулуваните са и Клаудия Кардинале, Иржи Менцел, Дейвид Линч, Хайнер Гьобелс и др.) за заслуги към развитието на световната наука, образование и култура.



Докторът по заслуги Горан Стефановски, за 66-те си години на тая Земя, ни подари над 30 творби („Диво месо“, „Двойно дъно“, „Татуирани души“ и „Черна дупка“, реализирана неколкократно на учебните сцени в НАТФИЗ) . Даде на света всичко, което искаше да даде. Светът му даде наградите, може би не всичките, които заслужи!
Сега, явно, дойде редът на колелото. RIDE UP, г-н Стефановски!



П.п.:
Позволихме си да ползваме за водеща снимка от сайта на Горан Стефановски от пиесата „Черна дупка“ , която отново ще бъде поставена на сцената на НАТФИЗ от сценариста Иван Добчев.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра