Следва

Как да не изглеждаме като изцеден лимон в лицето след полет със самолет

4 метода за неоперативна ринопластика и какво знаем за тях

Както и в кои случай няма как да се мине без хирургическо вмешателство...

Face преди 5 години

С помощта на инжекции с филъри, ботокс, нитове и липолитици може да се коригира формата на носа - от свиване на ноздрите до повдигане на върха. За характерните особености на неинвазивните корекции говорим в тази статия.

Инжектирането на филъри е най-универсалният метод
Процедурата по безоперативна ринопластика се използва за корекция на незначителни недостатъци, като например асиметрична форма, вдлъбнатини, увисване, неравности или леки гърбици. Корекцията е подходяща и за отстраняване на операционни дефекти.

Инжекциите позволяват да се намалят параметрите на носа или да се разшири основата му, да се измени ширината по продължението му, да се увеличи изпъкналостта или контурът, да се коригира колумелата (неголемият участък от кожа и хрущялна тъкан, разделяща ноздрите), да се повдигне крайчето на носа. Често такива процедури се препоръчват за прикриване на неголяма гърбица, като се инжектира под или над мястото, така че да се постигне плавен преход. С помощта на филъри може да се изгради абсолютно прав нос, като се отстранят визуално всичките му кривини.

Да се отстрани самата гърбица не е възможно, разбира се, с филърите просто се добавя обем так, където не достига. Малко изкривяване може да се изравни, като с филъри се запълнят околните неравнини. Но да се отстрани самата гърбица с помощта на контурна пластика е невъзможно. Важно е да се предвиди и че на никой няма да му хареса носът да започва директно от челото, така че мярата е много важна.

Резултатът е устойчив в продължение на около година и дори малко повече. Основните филъри, които се използват за целта, са на базата на хиалуронова киселина с висок вискозитет - именно те най-често се използват за изравняване на релефа, за отстраняване на неголеми изкривявания и вдлъбнатини. Филърът се въвежда чрез игла, понякога с канюла, като веществото се вкарва от върха на носа успоредно по дължината му.

За обезболяване си използва анестезиращ крем, но процедурата е все пак доста неприятна, на пациентите потичат сълзи, защото тази област на лицето е особено чувствителна. В областта на носа кръвообръщението е много сложно, затова, за да се избегнат усложнения вследствие некроза, възпаления, дълга отточност, е необходимо много внимателно да се избере специалиста - дерматолог или естетичен хирург.

Инжекции с ботокс при активна мимика
Ако носът се движи при говорене, правилното е този недостатък да се коригира с ботокс. Често лекарят, за да прецени доколко проблемът е основателен, кара пациентът да изрече скоропоговорка по време на прегледа, и ако в профил при произнасяне се мести връхчето на носа, е възможно това да се отстрани като дразнещ дефект с помощта на ботокс. Ботулинотерапията помага също за отстраняване на навика да се движат активно ноздрите, но това не работи във всички случаи. Ако при дълбоко вдишване ноздрите се прибират плътно до основата, тази процедура не бива да се прилага.

Ботулинотерапията се използва главно за блокиране на мимическата мускулатура и за профилактиката на образуване на дълбоки бръчки в областта на носа. Ботоксът може да се прилага в основата на носа, като се цели да блокира мускулчетата, отговорни за отпускането на тъканта при активна артикулация. Ефектът е временен - налагат се 3 до 6 процедури за по-дълготраен резултат.

Липолитици при масивен нос
Няма как да се коригира доста широкият, кръгъл край на носа - така нареченият картоф. Това става само посредством хирургична интервенция. Но може леко да се намали масивността на носа. Липолитиците, например MesoSculp, намаляват обема на подкожната мастна тъкан, обират оттоците и излишната междуклетъчна влажност, повишават регенерацията, повлияват отлично едрите пори, като ги свиват. Употребата им е много подходяща при желание за стесняване на крайчеца на носа, правейки го по-малко "месест".

Нитовете - рядко
Употребата им е рядка, защото опъват неестествено областта на носа, което е естетически неприемливо. И все пак, нитовете са в състояние да намалят леко дължината на носа, деликатно изравнявайки го. Но към нитовия лифтинг в тази област следва да се подхожда много внимателно, защото рискът от възпалителни усложнения е висок. С помощта на нитове може да се повдигне връхчето на носа, да се измени назолабиалният ъгъл до 105–110 градуса, и това да доведе до визуално подмладяване на лицето. Нитовете могат да помогнат за разширяване на вътрешния клапан и оттук - за възстановяване на дишането през носа.

Кога не може да се мине без операция
Неоперативната ринопластика е неефективна при изразени деформации на носа, изкривявания на преградата му, посттравматични увреди. Невъзможно е да се работи и с крупни носове. Има деформации на носа, които водят до нарушения в дишането. Понякога ринокифозата (гърбицата в областта) е дотолкова тежка, че пациентът няма добро полезрение. Ринолордозата (увисването на носа) изисква да се използват хирургични импланти.

More Face