Следва

Гуруто на алтернативната медицина Норбеков гост в "Нощни птици"

Мултимедийна среда, виртуално общуване и драматургия от мобилни апликации в най-новия спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI

Премиерата на „Сбогом, Йохан Райс” е на 12.12.2018 от 19.30 в
Център за култура и дебат „Червената къща”...

Events преди 5 години

За първи път Студио за документален театър VOX POPULI ще представи на публиката спектакъл без да се използва т.нар. вербатим техника (процес, при който актьорите използват слушалки, за да предават дословно драматургичния материал). Превърналият се в запазена марка за компанията метод отстъпва пред мултимедийната среда и концентрираната изцяло във виртуалното общуване среща между актьорите на сцената.

Режисьор на пърформанса е Неда Соколовска, визуалната среда е дело на Владислав Илиев и Ивелина Иванова от Phormatik Visual Lab, актьорите са Василия Дребова и Георги Налджиев. Зрителите ще могат да видят „Сбогом, Йохан Райс!” на 12 декември от 19.30 в Център за култура и дебат „Червената къща”.

Проектът на VOX POPULI цели да създаде общовалиден отзвук по един от най-актуалните в съвременното общество въпроси: за все по-засилващата се зависимост на човека от мобилното му устройство. За разкриването на идентичността в дигиталния свят. За връзките между хората отново там, където от една страна, си най-защитен и дистанциран, от друга: най-уязвим и извънредно самотен.

Без предварително проведено теренно проучване и събиране на анонимни истории от представители на различни общности в България, „Сбогом, Йохан Райс!” се разгръща на едно междукултурно поле, в което няма нужда от субтитри и превод. Пърформансът намира кодовете на интеракция с публиката без значение от нейната националност или етническа принадлежност.

Двамата артисти на сцената споделят едно общо пространство, но използват единствено смартфонa си, за да комуникират. Телефонът задейства реалните им житейски ситуации. Достатъчен е да засити нуждите за пълноценно и емоционално взаимодействие с човека срещу теб.

Театър, VR и технологии в едно: „Сбогом, Йохан Райс” използва тази синтезирана комбинация между действията на актьорите и прожекции от дисплеите на тeлефоните им, които се виждат не екрани зад гърбовете им. По този начин проектът се заявява като един футуристичен разказ за края на вербалното общуване и хiпотетичното време, когато погледът на човека няма да има нужда да се отправя по-далече от разтоянието, на което държи моблиното устройство: смел скок в 3D обятията на дигиталния свят.

***
Проектът „Сбогом, Йохан Райс!” е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.
Поради ограничения брой места в залата е препоръчителна предварителна резервация ето тук.

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?