Следва

Перлата в ефира поведе зрителския интерес към Dancing Stars

Национални експерименти. Турското очарование Dolapdere Big Gang

Като заговорихме за балканизацията или манията на западняците по нашенската култура и специфичните ни...

Events преди 14 години

Като заговорихме за балканизацията или манията на западняците по нашенската култура и специфичните ни навици, и понаучихме това-онова за музикалните експерименти, ни хрумна защо пък всеки петък да не ти представяме по едно музикално очарование!? Ново, с интересна концепция, отново експериментаторско, но с професионално отношение към музиката, което да носи ритъма и душата на националните си черти!?

Защо не!? Един уникален проект с особени белези винаги ти доставя удоволствието да чуеш или видиш нещо различно.

Първите, с които стартираме са деветте момчета Dolapdere Big Gang, които идват от Dolapdere (Турция). Първият им албум “Local Strangers” се появи на бял свят преди три години. Бандата прави кавъри на поп и рок хитове с турски инструменти в “A la Turka форма. Те имат много почитатели не само в Турция, но и по цял свят. Ще се запиташ, с какво DBG са по-различни от другите групи.

Ето как те го обясняват сами:
Турция е държава, в която се събират много култури, поради географското й положение като мост между Азия и Европа. И тези култури са си оказвали силно влияние една на друга през годините. В музиката също можем да усетим това влияние. До сега нашата музика се опитваше да се адаптира към западните стилове и световните музикални разбирания, и дори към техния ритъм.

Това, което ние правим е точно обратното, защото ние сме разбрали, че за да бъде призната музика ни по цял свят, трябва да я правим по нашия традиционен начин, използвайки нашите собствени инструменти и идеи. Ние прекомпозираме песните по ”нашия начин”.




Години сме били големи почитатели на чуждите музикални хитове. Сега е наш ред. Време е всеки, от Стинг, до Мадона и Дийп Пърпъл да бъдат наши почитатели.”

След излизането на първия им албум, DBG са изнесли повече от 80 концерта за една година. След две години на много труд на пазара излезе и втория им албум “Just Feel”, пълен с изненади. Той възродява едно ново, дори по-силно, енергично и различно звучене за любителите на музика по цял свят.



След месеци на упорита работа и много умуване около новия репертоар, групата е решила да не прави кавъри на изпълнителите от първия албум. Вторият предлага на слушателите повече от любимите им хитове в уникалните DBG версии. В добавка на 14-те кавъра има и една авторска песен. “Oh Life” дава на слушателите една обща представа, какво би било собственото звученето на турската банда.

В момента те изнасят концерти в Турция и Германия, но много бихме се радвали да ги чуем и на наша земя.

Иначе можеш да си ги намериш, поне засега, в Amazon.com и eBay.

Dolapdere Big Gang - Don't Let Me Be Misunderstood


 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?