Следва

Гениалните прости неща: Зеленчукова яхния

НА ПЪТ. Флоренция. Достолепна, стара, истинска

По „левия бряг” на Флоренция. В търсене на спокойния живот, който тук е антично и уважавано правило...

All About Life преди 14 години

По „левия бряг” на Флоренция. В търсене на спокойния живот, който тук е антично и уважавано правило...

Всички знаем за Флоренция. Ярък и забележителен град, град на Дуомо и сградите около него, с магазинчетата за сувенири на изгодна цена, със сладоледените барове и с пици, чиято големина съперничи единствено с качеството.

Или меката на всеки фешън отдаден - улица Торнабуони, където лъскави бутици са заели някогашните местенца на спокойни кафе-барове, стари аптеки и книжарници, и са превърнали белязаните с история стени в свръх луксозни витрини.

Но стига да пресечете моста Санта Тринита, се озовавате в едно друго място, една съвършено различна Флоренция – по-дискретна и все още прилична на малък град.

Това е старата Флоренция, „собственост” на антикварите, на занаятчиите, на сгушените кафета, където се обсъждат на висок глас ежедневните теми за битието, особено що се отнася до важните неща от квартала.

Атмосфера на уют, която много флорентинци са решени да предпазят /заедно със стила си на живот, чувствен и с добър вкус/ от индустриалния напредък и неговите неприятни, най-малкото, последици.



„Градът губи своята идентичност”, разказва една коренячка-флорентинка - Чечилиа Скардили, една от основателките на асоциацията „Santo Spirito Rive Gauche”, която обединява търговци, занаятчии и съграждани с едно и също мислене.

„Не съществуват вече местата, където, заобиколен от хилядолетна история да можеш да изпиеш чаша чай. От къде започна всичко? От затварянето на кафе Giacosa (Джакоза) на улица Торнабуони”. Със спомена за детството, отминало в шивачницата на родителите й, заобиколени от аромата на скъпи платове, Чечилиа и нейните сестри са отворили тук (улица Санто Спирито) бутик „Quelle tre”, където роклите се раждат „от желанието, извиращо от сърцето”.



Всъщност улица Санто Спирито е съсредоточила по продължението си поредица от занаятчийски дюкяни, до ден днешен, отдадени на традицията.

Такива като „Касторина”, където Марко Касторина, майстор дърводелец, изработва колони и бюстове от дърво с мотото: „Дължим Ви качество: който ни обича, върви редом с нас”.

Впечатление правят и модни бутици като “Ingrid” на Тереза Мюлер, която представя своя собствена ограничена колекция от облекла, изключително изработени ръчно.

В съседство е улица Сан Фредиано, където няма как да подминете с бърза крачка поръчковото ателие на Стефано Бемер, което твори по 150-200 чифта обувки на година – истински произведения на изкуството.

„Сега на мода е спокойният живот”, започва Бемер, „но ние така сме си живели винаги”.



Зад Площад Питти, следваща спирка, можете да се насладите на одухотворени места като ателието на Джералдин Таяр, която на място скицира, крои и шие облекла, произлизащи от любовта й към семплата линия и изисканите материи.

За други, като Луиджи Капето и Грациела Авендано, движеща сила е страстта към орнаментиката и сложността в изработката на изящни дрехи, въведена от шивашките ателиета между 30-те до 60-те години на миналия век, заради което именно създават „Pitti Vintage”.



Не забравяме и съименниците от „Ceri Vintage”, на Данило и Адриене Чери, които намират себе си в новостите и търсенето на непознатото. И точно това търсене им отрежда мястото на създатели на невидимата връзката между миналото и настоящето в модата, от платове от 30-те години, чак до апликации, детайли и аксесоари от преди няколко сезона.

Една истинска съвременна приказка, в която се прехвърляме от една врата в друга, крачейки по улиците на Флоренция.

Не е за изпускане, преди да завършим разходката, да се насладим на пазарчето за антики и уникални произведения на тукашната занаятчийска ръка на площад Санто Спирито, където между стари, поокъсани книги, порцелан и килими човек може да се разходи и да поприказва както на времето – по човешки – с всеки срещнат познат, или непознат.



Ако и ти споделяш вдъхновението от тази, макар и кратка, разходка из уличките на онази истинска и достолепна Флоренция, за която ти разказваме, последвай примера ни!

Докосни се до вечността на този красив град, вкуси аромата на вековната култура, наслади се на живописните места и архитектурни шедьоври – лесно е!

За по-малко от 2 часа ще пристигнеш във Вековния Град – полети на Bulgaria Air (http://www.air.bg) има всеки ден!

И след като разгледаш, а там има МНОГО за разглеждане, хващаш удобен експресен влак, както направихме ние, и ето те във Флоренция!

Желаем приятно приключение!

 

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 6 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.