9 неща, за които сме убедени, че са френски, а те изобщо не са

9 неща, за които сме убедени, че са френски, а те изобщо не са

that french style...

Свикнали сме с битуващите определения за национална принадлежност на доста любими неща около нас, и изобщо не се кахърим да мислим откъде идват това обвързване, кой ги е дал, защо сме ги възприели. Френски маникюр, френски булдог, дори френска целувка, са словни съчетания, натоварени с голяма емоция и мигновена разпознаваемост на чувството, че това е така, щом сме му свикнали.

Истината обаче е, че, както гореизброените фаворитни термини, така и прочутата лучена супа, например, които свързваме като Кучето на Павлов, безусловно именно с произход от най-романтичната страна в света, всъщност имат съвсем други корени и само времето и някои дребни подробности са направили така, че да ги отнасяме дежурно към нацията на французите.

Наистина, Франция е подарила на света множество полезни изобретения – от малката черна рокля до стетоскопа. И все пак, има неща, които, макар че много им отива да са именно френски, не са, и дори са се появили далеч извън пределите на Републиката. Кои са те и защо хората сме свикнали да ги отнасяме към "Made in France" графата, четем сега>>>


Френски кок
Изключително женствената прическа е много подчертан beauty-тренд и тази година, но малцина знаят, че историята й далеч не е френска. Всъщност, нещото, което именуваме френски кок, води началото си от Алжир, където още преди 6 хиляди години жените са носели богатите си коси именно така соанирани. По-късно модата се пренася в Древна Гърция, където в сложни плетеници оформят косите си не само дамите, но и господата.

Сказката, че прическата е родом от Парижкото висше общество, се разнася по света едва в края на 19 век, когато американското списание Home Magazine я провъзгласява за топ-тенденцията на сезона. Франция е считана за законодател в модата, особено безпрекословен точно 150 години назад, когато по парижкия образец се е равнявал целият останал свят. Респективно, добавянето на прилагателното french в онзи момент е най-безпроблемният начин да се превърне никому неизвестният beauty-прийом в категоричен обект на желанието.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.