Следва

Метрополис представя Кокуун в събота

За истините и лъжите, притаени в „Лунно сияние“

Носителят на „Пулицър“ Майкъл Шейбон с нов шедьовър

Books преди 5 години

Потопете се в историята на един млад мъж, изпълнена с приключения, секс, страст, попарени копнежи и пориви за оцеляване. Разберете каква е разрушителната сила на лъжата и пагубните последици, които дори една красива мечта може да има. Прочетете между редовете на разказа за една ера в историята на Америка, обхванала и Втората световна война, и последиците от нея. Надникнете в мечтите за Луната и тяхната грозна сянка и най-вече - в силата на човешкия дух и прошката.



Винаги едно "Лунно сияние" може да докара в главите ни подобни мисли и желания. Особено, когато „то“ е великолепно написан литературен шедьовър от носителя на "Пулицър" Майкъл Шейбон, който вече можете да намерите на пазара, благодарение на издателство „Еднорог“. Особено, когато това е роман, адресиран до истината и фалша, семейните легенди и екзистенциални приключения, силите, които се опитват да ни унищожат.

В момент, в който дядото на Шейбон е на смъртно легло, двамата водят продължителни разговори, в които старецът разказва несподелени тайни за любов и страдания, за надежда и предателства, събудени в съзнанието му от приближаващата смърт. Тези късчета спомени, тези парченца истини осветяват отдавна отминали събития, лични преживявания и реалност. Показват страшното лице на войната, ужаса и отчаянието на хората с разбити съдби, мечтите и вярата в доброто, надмогващи всичко.



За сглобеното от историите на дядо и впоследствие написано от Майкъл, медии, като „Ню Йорк Таймс“, „Букс Ревю“ и „Пийпъл“, казват, че е елегично и дълбоко покъртително, съвършено блестящо, че е трогателен и обсебващ литературен триумф. Неслучайно книгата е носител на много награди и отличия, като Литературната награда на Калифорния за художествена проза за 2016 г., финалист за Националната награда на литературните критици, 2016 г., финалист за медала „Андрю Карнеги“, категория „Художествена проза“, 2017 г., „Най-добра книга за 2017“ според „Ню Йорк Мегъзин“ и вестник „Ню Йорк Поуст“, една от 20-е най-добри книги за 2017 според редакторите на „Амазон“. Които отличия съвсем спокойно могат да донесат нов „Пулицър“ на автора след първия му, получен за романа „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей, избран за една от 10-те най-добри книги на десетилетието от сп. „Ентертейнмънт Уийкли”.

Майкъл Шейбон е роден във Вашингтон през 1963 г. Писал е за „Ню Йоркър“, „Харпърс Базар“, „Ескуайър“ и GQ, негови произведения са поместени в редица антологии. Живее в Бъркли със съпругата и децата си. Авторът е носител и на наградите „Небюла” и „Хюго” за романа си The Yiddish Policemen's Union. Писателят работи също и в областта на киното и е известен като един от сценаристите на блокбъстърите „Спайдърмен 2” и „Джон Картър”. Автор е на над десет романа в най-различни жанрове, сред които янг адълт, научна фантастика и комикси. През 2011 г е приет за член на Американската академия за изкуство и литература.

More Books