Следва

We love: Кралските коледни картички

Какво се случва с организма, когато ядем лимони - 13 точки по случая

Когато животът ви поднесе лимони, направете си... детокс.

Health преди 5 години

Точно така би следвало да звучи старата поговорка, защото, кисели, горчиви и високо киселинни, те не представляват алтернатива на леко хапване, каквото сме свикнали да влагаме в това понятие. Те обаче са пълни с витамини и антиоксиданти, което ги прави едни от най-здравословните плодове на планетата.

Независимо че този плод се преглъща по-лесно, разреден с вода и посипан обилно със захар, лимонадата не е най-доброто нещо за организма ни. За късмет, има по-подходящи, в смисъл на здравословни начини да да радваме на жълтата му хубост: изстискан един лимон в чаша гореща или студена вода, както и фреш от лимон върху салатата, или пък настъргана лимонова кора за свеж лимонов финиш. Целият плод - от кората до месото е добър за нас, да видим защо.

1. Изглеждаме по-млади

via GIPHY

Излишно е да се хвърлят пари по скъпи кремове за лице или спа-процедури - добавянето на малко лимон към ежедневното меню е всичко, от което се нуждаем за блясък. Според проучване на The American Journal of Clinical Nutrition, високото съдържание на vitamin C в лимоните затруднява образуването на бръчки и дехидратацията, а именно това са двата най-видими признака на стареене. Тъй като един единствен лимон съдържа около половината от необходимата за организма дневна доза витамин С, редовното хрускане на лимони ще ви направи безсмъртни... или поне да изглеждате много добре.

2. Край на високото кръвно

via GIPHY

Високото кръвно налягане може да доведе до бъбречна недостатъчност, сърдечен удар и инсулт. За щастие, консумирането на лимони допринася за урегулирането на проблема. Хора, които изяждат поне по половин лимон на ден, съчетано с около 7 000 крачки за същото време, силно увеличават притока на кръв към сърцето, според проучване на Journal of Nutrition and Metabolism. И, макар че лимоните не представляват лечение за нещо толкова сериозно като високото кръвно, е категорично доказана ползата им за овладяване на проблема /един лимон на ден, бягай докторе от мен!/

3. Изчезва чувството на глад

via GIPHY

Ако преяждането ви е проблем, лимоните може да се окажат отговорът. Пектинът, който е изобилен в кората и пулпата на лимоновия плод, доказано помага на хората да се чувстват сити за дълго време. Консумиращите поне 5 грама пектин на ден се чувстват сити - изследването е на група специалисти, публикувано в Journal of the American College of Nutrition. И, въпреки че 5 грама пектин са равнозначни на няколко лимона, добавянето на непрецеден лимонов сок към водата за пиене през целия ден ще допринесе за чувството на ситост. А ако се опитвате да подобрите храненето си и да отслабнете, съветът е да го направите бавно и постепенно, за да задържите резултата.

4. ... сваляте килограми

via GIPHY

Лимоните са много богати на полифеноли, които са натурално-съдържими компоненти с доказано антиоксидантни качества. Цитрусите имат своя собствена комбинация от полифеноли, но тези, които се съдържат конкретно в лимоните, имат доказано лечебно въздействие върху организма. Проучване на Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition доказва, че мишки, хранени с високомаслени храни, съчетани с лимонови полифеноли, реагират с намалено усвояване на мазнините и не натрупват тегло, като междувременно се наблюдава подобрение на нивата на кръвна захар, лептин и инсулин. Вярно е, че изследванията върху мишки не винаги са релевантни на случващото се в човешкия организъм, но изследователите препоръчват приема на лимони като средство срещу затлъстяване.

5. Против хронични възпаления

via GIPHY

Реакциите на организма ни на леките възпаления са нещо полезно - така се дисциплинира имунитетът, който при по-тежки проблеми, като грип, например, реагира добре, ако е достатъчно силен. За сметка на това, хроничните инфекции, които носим дълго в тялото, могат да доведат до натрупване на тегло, умора, проблеми с отделянето, спадове в настроението и дори рак, което е крайно неприятно само да си го представим. Слава Богу, витамин С има силни антиоксидантни качества, и доказано редуцира възпалителните процеси в тялото - изследването е на Indian Journal of Clinical Biochemistry, като този отпор се случва директно на клетъчно ниво.

6. Не на грипа

Има причина майките ни да ни карат да си изстискаме по един лимон в чая, когато сме с грип, витамин C отдавна е основно средство срещу настинка. Проучванията по въпроса доколко точно витаминът въздейства върху проблема с настинката или грипа са противоречиви, но все пак вит. С има някои терапевтични ползи за част от симптомите, включително респираторните инфекции, а освен това има свойството да държи грипа настрани, повишавайки имунитета.

7. Ще пиете повече вода


via GIPHY

Да пиеш по много вода всеки ден е доказано крайно полезно, защото помага да се задържи и дори намали теглото, а и е доказано средство за свежест на кожата и духа. И все пак, наливането с литри е достатъчно досадно, ако се възприеме като задължение. Да подобрим метаболизма, да имаме повече енергия и да преборим ниското кръвно е по-приятно, когато, добавяйки малко лимон към прозрачната течност, я направим по-свежа и по-вкусна.

8. Ще имате по-свеж дъх

via GIPHY

Нищо не прецаква настроението като лошия дъх. Ако нямате обаче дъвка или ментови бонбони под ръка, доберете се до свеж лимон. Лимоните умеят да освежат прекрасно не само дома, а и устата. Киселините в лимоновия сок неутрализират миризмите, което е отлично средство срещу неприятния послевкус и дъх от, например, лук или чесън.

9... но пък могат да увредят емайла

via GIPHY

Само не престъпвайте границата с лимоновия сок. Лимоните са висококиселинни, което просто отвява емайла от зъбите ви. Ако емайлът се изпари, няма никакъв начин да бъде върнат обратно, а ерозията му може да доведе до промяна в цвета на зъбите и екстремна чувствителност. Лимоните може и да имат изключително въздействие върху здравето, но е важно да ги използваме умно /което важи и за всичко останало/.

10. Няма да имате камъни в бъбреците

via GIPHY

Ако някога сте страдали от камъни в бъбреците, познавате ужасната болка докато организмът се опитва да ги изхвърли. Но ако лимоните са чест гост в менюто ви, няма защо да се тревожите от това. Съдържайки голямо количество цитрати, те доказано предпазват от проблема. Научно изследване, публикувано в Urology доказва, че пациенти на лимонадена терапия /120 грама лимонов сок на два литра вода на ден без добавена захар/ намаляват обема на образованията, сравнено с преди приема, като едновременно забавят нарастването. Ползата е толкова подчертана, че специалистите препоръчват лимонадената терапия като алтернативно лечение на бъбречните камъни.

11. Без лош холестерол

via GIPHY

 

Лимоните са шокиращо богати на съставки, които борят лошия холестерол, основно витамин С. Съдържат още флавоноиди, които намаляват нивата на въпросния холестерол и на триглицеридите. Пектинът в лимоновите кори доказано намалява холестерола при хамстери, доказва проучване в European Journal of Nutrition study. И въпреки че хамстерите не са хора, налице са достатъчно доказателства, че добавянето на лимони в ежедневното хранене има отличен ефект за намаляване нивата на холестерол.

12. Превенция срещу мозъчни увреди

via GIPHY

 

Хората сме фокусирани върху темата за здравето на тялото, но мозъкът ни също се нуждае от хранене и протекция. Някои когнитивни разстройства, като Алцхаймер, например, или деменция, които се срещат все по-често и особено с напредването на възрастта, и носят неприятни социални и личностни проблеми, могат да се повлияят добре от приема на лимони, според материал на Journal of Alzheimer's Disease. Отново главен герой тук е натуралният витамин С, чиито нива в цитруса подпомагат превенцията срещу свързаните с остаряването когнитивни проблеми.

13. Никакъв запек



Ако успеете да изядете цял един лимон, вкл. кора и вътрешност, стомахът ви е ще е много благодарен. Лимоните са съставени от разтворими фибри, които които помагат на полезните бактерии да се множат и допринасят за здравословното и редовно действие на червата. Лимоните съдържат и лимонена киселина, която подпомага отделянето.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 седмица

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.