Следва

"Спасителите на Рока" отново са там! Greta Van Fleet са номинирани за най-добрите хедлайнери и четири Грами!

Иконопис, живопис и музика в изложбата „Профундо“

Картини, икони и ноти съживяват зала „България“

Events преди 5 години

Съвсем в последния момент и съвсем навреме, особено, ако нямате планове за тази вечер – 14-ия ден на декември от 18 ч., във фоайето на Зала „България“, в сградата на Софийската Филхармония, ви каним на една дълбоко диапазонна, вълшебна и неповторима изложба! В "ПРОФУНДО" нашите прекрасни приятели, иконописците Антония и Димчо Димчовски, които топло ни посрещнаха в артистичния си дом преди 2 години, в компанията на живописеца Георги Петров, ще ни направят съпричастни към таланта и въодушевлението, с което създават своите уникални произведения на изкуството.



Към техните икони и картини, макар и от дистанция, се присъединява и средният син на Тони и Димчо – Доси Димчовски, който живее и твори с четка и платна в Шотландия. И макар едва на 25 г., той вече е бакалавър по изящни изкуства в BA Fine Art - University of Highlands and Islands, Moray. А за магичното предколедно усещане, с неповторимия си дар да съживява музиката от струните, "виновен" за нотките на настроение ще е най-малкият син на творческото семейство – Йоан Димчовски, горд възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, с профил „Класическа китара“.



За авторите:

СТУДИО ДИМЧОВСКИ – Антония и Димчо Димчовски живеят и работят в малкото планинско село Гостилица. Създават своите икони от 1984 г., използвайки класически иконографски техники. Те работят в традиционния византийски стил – от миниатюра до императорски икони чрез полагането на злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Димчовски съживяват изгубени технологии като синайски нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка и др. Инициатори и учредители са на Българско иконографско сдружение.



ГЕОРГИ ПЕТРОВ е роден през 1978 г., живее и работи в София. Използвайки силата и жизнеността на цвета, художникът променя начина, по който човек вижда пейзажа. Самият той нарича своите работи “вътрешни пейзажи”. Представял е творчеството си в над 30 самостоятелни изложби в България, Унгария, Полша, Германия, Франция, Австрия, Словакия, САЩ, Чехия, както и в много сборни и тематични експозиции.

Снимка: FB на Георги Петров

Ако пропуснете официалното откриване на изложбата в отпускаща атмосфера, приятелски кръг и чаша вино, можете да я разгледате до 6-и януари, 2019 г.

More from View Sofia

Четиво в четвъртък: "Нова пролет" на Йовков, ярката картина на чаканите дни

Books преди 2 години

Никой не може да докосва като Йовков, затова, усещайки близкото и нежно идване на пролетта, срамежливото слънце, мекия, отиващ си сняг, ренесанса на любовта в природата, четем "Нова пролет", 1537 думи, галещи и пробождащи сърцето. От другата седмица се стопля...

112 години от рождението на Вапцаров, припомняме си Поета и Човека с тези 5 непопулярни стихотворения

Books преди 2 години

Не че всеки от нас не е чел всяка негова дума, всяко стихотворение, равносилни на това светът ти да се разтрепери цял, на сърцето ти да се стопли или пръсне на хиляди частици, на това да усетиш прискърбието от едно жестоко убийство или изконната радост, че този човек го е имало и е писал на твоя роден език. Никола Вапцаров, роден днес през 1909 г., е творец отвъд националното, отвъд злободневното, отвъд политическото. Чистата универсалност и съвършенството на езика си припомняме с тези 5 стихотворения на великолепния ни поет, на един Човек, комуто звездите, сигурни сме, са казали "Браво!"

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?