Следва

"Спасителите на Рока" отново са там! Greta Van Fleet са номинирани за най-добрите хедлайнери и четири Грами!

Иконопис, живопис и музика в изложбата „Профундо“

Картини, икони и ноти съживяват зала „България“

Events преди 5 години

Съвсем в последния момент и съвсем навреме, особено, ако нямате планове за тази вечер – 14-ия ден на декември от 18 ч., във фоайето на Зала „България“, в сградата на Софийската Филхармония, ви каним на една дълбоко диапазонна, вълшебна и неповторима изложба! В "ПРОФУНДО" нашите прекрасни приятели, иконописците Антония и Димчо Димчовски, които топло ни посрещнаха в артистичния си дом преди 2 години, в компанията на живописеца Георги Петров, ще ни направят съпричастни към таланта и въодушевлението, с което създават своите уникални произведения на изкуството.



Към техните икони и картини, макар и от дистанция, се присъединява и средният син на Тони и Димчо – Доси Димчовски, който живее и твори с четка и платна в Шотландия. И макар едва на 25 г., той вече е бакалавър по изящни изкуства в BA Fine Art - University of Highlands and Islands, Moray. А за магичното предколедно усещане, с неповторимия си дар да съживява музиката от струните, "виновен" за нотките на настроение ще е най-малкият син на творческото семейство – Йоан Димчовски, горд възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, с профил „Класическа китара“.



За авторите:

СТУДИО ДИМЧОВСКИ – Антония и Димчо Димчовски живеят и работят в малкото планинско село Гостилица. Създават своите икони от 1984 г., използвайки класически иконографски техники. Те работят в традиционния византийски стил – от миниатюра до императорски икони чрез полагането на злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Димчовски съживяват изгубени технологии като синайски нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка и др. Инициатори и учредители са на Българско иконографско сдружение.



ГЕОРГИ ПЕТРОВ е роден през 1978 г., живее и работи в София. Използвайки силата и жизнеността на цвета, художникът променя начина, по който човек вижда пейзажа. Самият той нарича своите работи “вътрешни пейзажи”. Представял е творчеството си в над 30 самостоятелни изложби в България, Унгария, Полша, Германия, Франция, Австрия, Словакия, САЩ, Чехия, както и в много сборни и тематични експозиции.

Снимка: FB на Георги Петров

Ако пропуснете официалното откриване на изложбата в отпускаща атмосфера, приятелски кръг и чаша вино, можете да я разгледате до 6-и януари, 2019 г.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.