Следва

Да или Не: Флоралната рокля на бременната Меган

Вижте новите звукови "Facing Emotions" на Huawei дори без интернет!

Незрящите ще могат да разпознават човешките емоции по невиждан досега начин с новото приложение на pro-флагмана!

All About Life преди 5 години

Нямаме абсолютно никаква представа какво наистина е да не можем да видим сълзите от радост или болка в очите на човека, с когото комуникираме отсреща! Какво е да не можем да видим, когато някой ни обича и от него блика щастие и любов. Или когато сме го подразнили и само един поглед от негова страна може на мига да промени хода на думите и действията ни в правилната извинителна посока. Не знаем какво е да „не можем да видим”!


Две трети от комуникационните изразни средства между нас хората са невербални, а израженията на лицата ни са тясно свързани с нашите емоции. Но за тези, които имат зрителни увреждания, невъзможността да се потопят в този невербален свят е ежедневие. Сега обаче те ще могат да „видят“ усмивката на човека срещу тях чрез силата на технологията. Защото Huawei създаде приложението „Facing Emotions”, позволяващо на незрящите да „виждат“ емоциите на хората, с които комуникират, чрез силата на изкуствения интелект. Приложението използва камерата на Huawei Mate 20 Pro, за да възпроизведе цели 7 специфични човешки емоции под формата на звукови сигнали, като по този начин ще помага на хората със зрителни увреждания да общуват по-пълноценно със своите близки. Те са универсалните отвращение, презрение, тъга, страх, гняв, изненада и щастие и изразяват едно и също нещо по целия свят.



Чрез създаването на “Facing Emotions” Huawei посрещна още едно предизвикателство пред изкуствения интелект. Задавайки си въпроса „Как изкуственият интелект може да помогне на незрящите да „видят“ част от света?“ глобалният бранд намери изцяло ново приложение на AI технологиите. Чрез програмирането на изкуствения интелект да анализира човешките емоции и да ги трансформира в звуци, Huawei създаде нов език, чрез който незрящите да разпознават човешките емоции по невиждан досега начин.

Използвайки задните камери на Huawei Mate 20 Pro, приложението сканира лицето на събеседника и анализира ключови елементи от него като очите, носа, веждите и устата, както и тяхната специфична моментна позиция по спрямо другите лицеви елементи. След това изкуственият интелект преработва информацията и я възпроизвежда под формата на определен звук, който човекът със зрителни увреждания чува от телефона или слушалките си, ако носи такива. Всичко това се случва в реално време, като за целта не е необходим достъп до интернет! Функционирането на „Facing Emotions” се дължи изцяло на изкуствения интелект и процесора на Huawei Mate 20 Pro.

“Facing Emotions” е разработен в сътрудничество с хората със зрителни увреждания и благотворителни организации, работещи с тях
. На регионално ниво Huawei си партнира с Polish Blind Association за създаването на фокус група от незрящи, която участва при всеки етап от разработването на приложението, а в България работи с фондация „Синергия“, с която да популяризира проекта и да даде гласност на предизвикателствата пред хората със зрителни увреждания у нас.



Основен ключов елемент в процеса на приложението са звуците, които са създадени от незрящия композитор Томаш Билецки и изразяват гореспоменатите 7 основни емоции. За целта той е търсил кратки, опростени и в същото време - изразителни и ненатрапчиви за околните тонове. Неговата уникална гледна точка, относно естеството за звука, му позволява да създаде сигнали, чрез които хората със зрителни увреждания да могат във възможно най-голяма степен да уловят емоциите на своите събеседници. Въпросните звуци са тествани от незрящи, които ги определят като разбираеми и лесни за запомняне.

В хода на развитието на приложението “Facing Emotions” се установява още, че потребителите желаят да притежават подходящо и удобно за тях „hands-free” устройство, за да могат да ползват ръцете си да държат бастуните си и/или кучетата-водачи. За целта отличеният с редица награди дизайнер на кейсове за смартфони Янек Кочански разработва на 3D принтер специален кейс за Huawei Mate 20 Pro, с помощта на който незрящите да могат да ползват по-лесно не само приложението, но и смартфоните си. Той казва, че за него, като дизайнер, най-важно е предназначението на калъфчетата, според което впоследствие се изработва и най-добрата им форма. И допълва още: „Първо трябва да бъде задоволена функционалната нужда на потребителя и едва след това да се пристъпи към естетичното оформление. Huawei Mate 20 Pro е много стилен и модерен телефон и поради тази причина кейсът за него също трябва да бъде такъв!“.



По повод новото приложение „Facing Emotions”, Huawei създаде много специален документален филм, показващ влиянието на изкуствения интелект върху живота на незрящите хора, които го използват. Едноименният филм „Facing Emotions” разкрива повратни моменти в живота на трима души със зрителни увреждания, в които те реално осъзнават колко много означават за тях емоциите на близките им. Това са Миряна от Швеция, Мустафа от Турция и Роберт от Полша. Те са открити от Huawei чрез местни НПО, които са се нуждаели от доброволци, за да тестват приложението и да бъдат част от неговото развитие. Трогателните истории и реакциите на незрящите правят филма толкова силен, въздействащ и истински.



След огромния успех на проекта „Sound of Light”, в който Huawei Mate 20 Pro превърна изображения на Северното сияние в музика, изпълнена от симфоничния оркестър „Synchron” във Виена, сега отново ще се покаже мощта на технологията в Mate 20 Pro. Този път пред изкуствения интелект на флагмана е поставено предизвикателството да помогне на хората с проблемно зрение. „Сега незрящите и хората със зрителни увреждания ще получат нова възможност, която ще обогати техния живот и ще ги сближи с техните любими хора. За мен е огромно удоволствие да представя новото приложение на Huawei “Facing Emotions”, което ще помогне на незрящите да „виждат“ човешките емоции чрез специално разработени звукови сигнали“, сподели Лонгруи Циу, управител на Huawei за България и Македония.

More All About Life