Следва

Юлиан Костов – българската следа в третия сезон на "Централа Берлин" по HBO и в HBO GO

Акценти от програмите на БНТ по Коледните празници

Обзорът на най-важните събития от политическия, социалния и икономическия живот през 2018 г. ще бъде излъчен на 21.12 от 21:00 часа по БНТ1...

Movies & TV преди 5 години

Водещи тази година са Добрина Чешмеджиева и Бойко Василев. На 23.12 от 13:00 часа зрителите ще имат възможност да си припомнят и спортните събития на отминаващата година.

На 24 декември от 17:55 часа Българската национална телевизия ще излъчи пряко от катедралния храм "Свети Александър Невски" празничното патриаршеско богослужение по случай Бъдни вечер (БНТ1).

На следващия ден – 25.12 пряко от Ватикана БНТ1 ще излъчи коледното послание и благословение „Урби ет Орби“ на Папа Франциск.


Маестро Славил Димитров

В първият ден от Коледните празници (25 декември) от 11:00 часа, пряко от зала „България“ зрителите на БНТ2 ще могат да гледат традиционно Коледно матине на Софийската филхармония с участието на Национален Филхармоничен хор, Детския филхармоничен хор и солистите Любена Нинова и Георги Султанов. Диригент е маестро Славил Димитров. Тази година представя програма с класически шедьоври на вокалното музикално наследство - български коледарски песни, коледни песни на европейските народи и любими произведения от световната класика. За шеста поредна година БНТ и Софийската филхармония вписват една утвърдена европейска традиция в празничния календар на почитателите на музиката и зрителите на БНТ2.

Концертната програма на БНТ в празничните дни включва юбилейния спектакъл на Нели Рангелова (24.12 от 20:30 ч.) и рецитала на Хилда Казасян „С усмивка за Ела Фицджералд“ (24.12 – 23,45 ч.). В празничните дни зрителите на БНТ1 ще могат да се насладят на концертните изпълнения на Франк Синатра, Майкъл Бубле, Шърли Беси и др., а БНТ2 ще покаже на 25.12 концерта на именития тенор Андреа Бочели.

На 25.12, веднага след централната информационната емисия „По света и у нас“, зрителите на БНТ1 ще могат да гледат концерта „Незабрава“, събрал любими български изпълнители и незабравимите хитове на Тончо Русев.

На 22, 23 и на 30 декември БНТ2 ще излъчи три издания на уникалния музикален проект „Вивалдиано“, който събира на една сцена виртуозни музиканти от цял свят в новата уникална интерпретация на творбите на Антонио Вивалди. Класическия концерт съчетава традиционно и съвременно, минало и бъдеще на фона на впечатляващи светлинни и визуални 3D ефекти. Автори на проекта са чешкият музикант и продуцент Майкъл Дворжак и виртуозният цигулар Ярослав Свечени. Либретото е дело на Томаш Белко, а визуалната концепция е родена от въображението на Косуке Сугимото, прочут японски художник, режисьор и аниматор.

На 25.12 от 13:30 ч. БНТ1 ще излъчи празничния фолклорен спектакъл по повод 25-та годишнина на ансамбъл „Чинари“.

Колекция от любими български филми, събират програмите на обществената телевизия през Коледните празници.

По БНТ 1 на Бъдни вечер от 22:10 ч. зрителите ще имат възможност да гледат „Опасен чар“ (1984 г.). Режисьор на една от най-добрите български комедии е Иван Андонов, сценарият е на Свобода Бъчварова. Невена Коканова, Стефан Мавродиев, Любен Чаталов, Цветана Манева, Татяна Лолова, Надя Тодорова са само част от звездния актьорски състав в „Опасен чар“.

На 25 декември от 22:00 ч. БНТ1 припомня друга култовата комедия „Топло“ (1978 г.). От 21:00 часа на 27.12 ще бъде излъчен още един филм от златната колекция на българското кино - „Дами канят“.

В утрините на трите празнични дни за по-ранобудните ще върви и незабравимият детски сериен филм „Рицарят на бялата дама“.

БНТ 2 на 23 декември от 16:00 ч. ще покаже комедията на режисьора Владимир Янчев „Бъди щастлива, Ани“ (1961 г.). Коста Цонев и незабравимата Невена Коканова си партнират в главните роли.

По БНТ 4 на 25 декември от 20.30 ч. по БНТ4 любителите на българско кино ще могат да гледат „Оркестър без име“.

More from View Sofia

More Movies & TV