Следва

DermAbsolu от Avene

Не знам, не чух, не видях

x3

All About Life преди 5 години

Трите мъдри маймуни или иначе казано онзи разкошен символ на пословичния принцип "Ако не виждам злото, не чувам злото и не говоря нищо за него, аз съм защитен от него".

Сложихме ги в Коледния Gift Guide За ДОМА, защото са колкото сладурски, още толкова и символични.


Историята на трите маймунки идва далеч от източния свят или по-точно Япония, където те носят имената: Мизару, този, който покрива очите си и не вижда зло, Киказару, този, който покрива ушите, за да не чува зло, и Ивазару, този покриващ устата си, за да не говори зло.

Разбира се, съществуват различни значения, приписвани на трите японски макака и поговорката, включително асоциации с красивия ум, реч и действия.


Източникът, който популяризира тази пиктограма, е дърворезба от 17-ти век от известното светилище Tōshō-gū в Нико, Япония. Издълбани от Хидари Джингоро се смята, че трите мъдри маймуни изобразяват Кодекса за поведение на Конфуций, като начин да опише жизнения цикъл на човека.

А значението на поговорката "Не видях, не чух, не говорих" пък е различно в различните точки на света. Будистите, например, вярват, че догмите на поговорката не са свързани с лошите мисли. В западния свят тя се отнася за липсата на морална отговорност от страна на хората.

С днешна дата мъдрите маймунки са навсякъде: виждаме ги като интериорна декорация, по принтове на дрехи, картички, из филми. С една дума са превзели напълно съвременното изкуство.

More All About Life