Следва

#ootd: Catch a falling star

Fashion Starter: Безупречните стил умения на Грейс, принцесата на Монако, днес на 92

Представяме си я в идеално скроена вечерна рокля или в лаконична риза и панталон - покойната принцеса на Монако - Грейс, умееше да изглежда съвършено във всяка дреха и във всеки момент...

All fashion преди 2 години

Носталгията по този вид жени става все по-силна, и въпреки че днес гранддамата на киното и династиите щеше да е на 92 години, младостта, свежестта, сексапилът и нежността, както и безупречният стил са нещо, за което можем да говорим отново, и отново, и да си открадваме по нещо всеки път. И не за спорта, а в името на съвършенството.



Най-светлите примери в историята на стила, които сме свикнали да наричаме с клишето модни икони, си приличат силно по едно нещо - никога не робуват на модата. Те на практика я саздават, вдъхновявайки дизайнерите за експерименти, изменяйки така, обикновено към добро, модните канони на времето. През 50-те години на XX век такава жена, "бъркаща" умовете и системите от мечти и въжделения, и на жени, и на мъже, е Грейс Кели, на която с невероятна лекота и отличен резултат, всеки път, се удава да изгради образа на силна и едновременно крехка, невероятно вдъхновяваща дива.

Преди моментът, в който, през 1956-та година, навършила 26, Грейс се омъжва за принц Рение III и става принцеса на Монако, талантливата американска актриса подарява на света 11 филма със свое участие, голяма част от които са истински естетически и художествени шедьоври. Всички героини на Грейс излъчват аура на изтънченост и елегантност. Животът на принцесата също напомня приказен филм, романтичен, ярък и будещ комбинация от възхита и завист, но и с пронизващо трагичен финал - през 1982, на 13 септември, на 52 годишна възраст, Грейс претърпява тежък инцидент. Твърди се, че фаталната случка се разиграва на място, на което е сниман един от филмите с участието на актрисата и после принцеса - "Да хванеш крадец" /реж. А.Хичкок/, когато, поради инсулт, принцесата губи управление над автомобила си и той се обръща по гористия склон на пътя.

"Приказният ми живот далеч не е приказка"

Така твърди безсмъртната Грейс Кели, която на 12 ноември преди три години щеше да навърши 89. И сигурно така го е усещала, щом го казва, но това, което остана след нея е един отличен пример за подражание и неповторим източник на вдъхновение - в поведенчески, майчински, стилов аспект. Да видим, защото това е темата на тази статия, какво направи стилът на Г.К. вечен.

"Колежанката"

В началото на кариерата й, стилът на Грейс Кели много прилича на този на "момичето от колежа", т.е. много близък и достъпен е до обикновените млади американки. В гардероба на Грейс преобладават наивните рокли-ризи, панталони-капри, сака, ниски балетни пантофки и почти незабележими обувки със средно токче. Но дори и тези, на пръв поглед скучновати елементи от гардероба, актрисата умело превръща в съблазнителни ансамбли, добавяйки шик с най-прости детайли. Избраната от Грейс за годежа с принц Рение III вталена рокля-риза от Branell, е допълнена от изящна брошка и въздушен шал, които идеално съответстват на повода, започвайки да формират едновременно невинния и разкошен имидж на Кели.

Съдбоносните панталони-капри

През май 1955 година Грейс оглавява делегацията на САЩ на кинофестивала в Кан. Именно тогава бъдещата княгиня среща Рение за пръв път. За сесия за списание, снимана на борда на яхта в пристанището, лежерно-елегантната Грейс позира в бяла риза и капри, която комбинация впоследствие става визитна картичка на актрисата.

Нищо излишно

В статия в The Telegraph от 1956 година, озаглавена "Това започна с Грейс Кели", модната редакторка Уиндфрид Джексън пише за маниера на Грейс Кели да популяризира "лаконичния" стил, коментирайки "Модата се връща към класическата елегантност. Новата тенденция в голяма степен се диктува от една жена, която в този момент е във всички вестникарски заглавия - Грейс Кели".

За да се усвои "новата модна техника" на Кели, Джексън съветва читателите да "подберат изящни лаконични дрехи и да ги допълнят с практични украшения: обици на винт и благородна гривна - това е всичко, което ви трябва".

И подчертава: "Аксесоарите трябва да са безупречни — дръжките на чантата трябва да са неусукани и успоредни, никакви гънки по аксесоарите за глава или пък дефекти по токчетата". А за съвършен финиш препоръчва да се обърне специално внимания на прическата: "косите да са акуратно сресани, здрави и блестящи".

Самата Грейс Кели обяснява увлечението си по лаконичните силуети така: "Предпочитам да избирам обикновени дрехи, защото в екстравагантните неща просто се губя". Тя вярва, че класическите елегантни дрехи, ведно с хубавата осанка и надлежната грижа за себе си никога няма да излязат от мода.

Инат, не каприз

Днес приемаме Грейс Кели като въплащение на елегантността. Не винаги е било така обаче: множество критици, дешифрирайки тоалетите на принцесата пласт по пласт, твърдят, че в начина й на обличане се разчита характерният й инат. Не само успешната кинокариера доказва решителността и независимостта на Кели, но и подходът й при формирането на гардероба. Безусловно, актрисата уважава традициите и има тънко чувство за съвременност. Но Грейс винаги се е отличавала от общия фон на лека скука и академичност, характерни за стила на кралските особи, а впоследствие и напълно видоизменя приетото в посока на прекрасна непринуденост.

Така например, дълго време жените в Монако не е било прието да носят панталони, а в двореца е било задължително да са със шапка. Само че Грейс предпочита да прекарва времето със семейството си в комфортни панталони, което въздесъщите фотографи не пропускат да запечатат всеки път. И така, забраната за носене на панталон бива позабравена, а ежедневният спортен стил става абсолютно приемлив в дворцовата обстановка.

Кели винаги е бягала от директната интерпретация на моментните модни трендове, често дори им възразява директно. Веднъж, при едно пристигане в Монако, княгинята слага огромна широкопола шапка, закриваща лицето й изцяло, независимо от възраженията на собствения й баща, който твърди, че е не е добра идея, защото така тя просто не се вижда. А когато шапките започват да излизат от мода и престават да са задължителен елемент в гардероба на жените, правилото за задължителната им употреба в Двора също отпада постепенно.

Чантата Hermès и не само

Най известният моден факт, свързан с Грейс Кели, е чантата Hermès Kelly, кръстена така през 1956 година заради фотографиите, на които актрисата прикрива бременното си коремче от нахалните папараци именно с този иконичен аксесоар. Историята на Грейс и Hermès започва две години преди това, когато прочутият режисьор Алфред Хичкок, който боготвори Грейс и я нарича "вулкан под снега", позволява на дизайнера по костюмите Едит Хед за персонажа на актрисата във филма "Да хванеш крадец" да използва аксесоари на Hermès. "Бяхме като две малки момиченца в магазин за сладолед, влюбихме се във всичко, което видяхме", разказва дизайнерката за епизода в бутика.

Перлите - най-добрите приятели на момичетата

"Използвам ги и на екрана, и в живота", казва Грейс много пъти. И това е така: ювелирният аскетизъм на актрисата допуска допълването на класическите й тоалети с деликатни перлени бижута. В огромната й колекция от перли се наброяват гривни, обици, пръстени и огърлици, а сред редките екземпляри са златни часовници, украсени с перли и диаманти.

Рамо за американския моден бизнес

Звезда и до момента на срещата си с принца, в навечерието на сватбата с принц Рение III Грейс се превръща в абсолютен магнит за пресата: следват я 24 часа в денонощието, в списанията се обсъжда от глава до пети, включително особеностите на безшевните й чорапи. По време на една от пресконференциите в Монако, Грейс се обръща към феновете: "Това внимание ласкае, но и плаши. Бих искала всички ние да сме по-тактични".

Осъзнавайки неизбежността на ситуацията, Грейс решава да използва популярността си за благото на американската мода. "Европейските дизайнери винаги са се считали за по-добри, но за своите появи Грейс често избира именно американски брандове, което се отразява крайно положително на модния бизнес на страната", разказва в книгата си "В стила на Грейс Кели" Кристина Хогланд. Една от най-любимите дрехи на Грейс е тъмносиньо палто на американския дизайнер Ben Zukerman.

Разумна шопинг-стратегия

Към пазаруването, принцесата на Монако, независимо от безграничния достъп до най-скъпите възможни дрехи и аксесоари, се отнася със своя философия: "Купувам си дрехи, които ми харесват и които после нося с години".

Грейс Кели не се числи към звездите с огромен гардероб и няколко стаи-гардеробни, които да го поберат. Още по-малко допуска в мислите си невъзможността да се появи с един и същ тоалет два пъти. Когато по време на бременността с дъщеря й Стефани питат принцесата по повод любимото й тъмносиньо палто на Ben Zukerman: "Това не е ли същото палто, което носехте и преди 9 години?", тя отговаря без всякакво смущение: "Да, много го харесвам!"

Дори на церемонията по връчването на Оскара й за най-добра женска роля през 1955 година, избира драпирана атлазена рокля в цвят аквамарин на Едит Хед, веднъж вече обличана година назад, на премиерата на филма "Провинциалистката" в Ню Йорк.

Червеното червило - основен аксесоар

Яркият цвят на червилото - още един от неизменните спътници на безупречния стил на Грейс Кели. Някои биха поспорили дали, когато се касае за кралски особи, по-доброто решение не са бледите розови, корал или нюд нюанси. Но Грейс Кели и тук успява да отстои правото си, покорявайки всички със своите съблазнителни и едновременно изтънчени героини във филмите "Висока луна" и "Прозорец към двора", винаги акуратно начервени, в червено.

Елегантното сафари

Съвършеният стил на Грейс Кели вдъхновява много дизайнери, в това число и Кристиан Диор, Кристобал Баленсиага и Ив Сен Лоран. Последният, както споделят очевидци, е крайно впечатлен от интелигентното излъчване на Грейс в стил сафари във филма "Могамбо" и й посвещава своята "африканска" колекция La Saharienne collection от 1969 година.

Семпли, и в същото време изключително провокативни, тоалетите на Грейс Кели и до днес продължават да вдъхновяват съвременните дизайнери: елегантните творения на Зак Позуън и Томи Хилфигер, колекцията от перли на Mikimoto - Princess Grace — това е малка част от наследството, оставено от най-ярката звезда на 50-те. Грейс умее да преобразува модерното в свое, запазвайки ярка индивидуалност - определено едно от нещата, на които е важно да се научат и възприемат и съвременните претендентки за титлата "икони на стила".

More All fashion