Следва

#ootd: Catch a falling star

Fashion Starter: Безупречните стил умения на Грейс, принцесата на Монако, днес на 92

Представяме си я в идеално скроена вечерна рокля или в лаконична риза и панталон - покойната принцеса на Монако - Грейс, умееше да изглежда съвършено във всяка дреха и във всеки момент...

All fashion преди 2 години

Носталгията по този вид жени става все по-силна, и въпреки че днес гранддамата на киното и династиите щеше да е на 92 години, младостта, свежестта, сексапилът и нежността, както и безупречният стил са нещо, за което можем да говорим отново, и отново, и да си открадваме по нещо всеки път. И не за спорта, а в името на съвършенството.



Най-светлите примери в историята на стила, които сме свикнали да наричаме с клишето модни икони, си приличат силно по едно нещо - никога не робуват на модата. Те на практика я саздават, вдъхновявайки дизайнерите за експерименти, изменяйки така, обикновено към добро, модните канони на времето. През 50-те години на XX век такава жена, "бъркаща" умовете и системите от мечти и въжделения, и на жени, и на мъже, е Грейс Кели, на която с невероятна лекота и отличен резултат, всеки път, се удава да изгради образа на силна и едновременно крехка, невероятно вдъхновяваща дива.

Преди моментът, в който, през 1956-та година, навършила 26, Грейс се омъжва за принц Рение III и става принцеса на Монако, талантливата американска актриса подарява на света 11 филма със свое участие, голяма част от които са истински естетически и художествени шедьоври. Всички героини на Грейс излъчват аура на изтънченост и елегантност. Животът на принцесата също напомня приказен филм, романтичен, ярък и будещ комбинация от възхита и завист, но и с пронизващо трагичен финал - през 1982, на 13 септември, на 52 годишна възраст, Грейс претърпява тежък инцидент. Твърди се, че фаталната случка се разиграва на място, на което е сниман един от филмите с участието на актрисата и после принцеса - "Да хванеш крадец" /реж. А.Хичкок/, когато, поради инсулт, принцесата губи управление над автомобила си и той се обръща по гористия склон на пътя.

"Приказният ми живот далеч не е приказка"

Така твърди безсмъртната Грейс Кели, която на 12 ноември преди три години щеше да навърши 89. И сигурно така го е усещала, щом го казва, но това, което остана след нея е един отличен пример за подражание и неповторим източник на вдъхновение - в поведенчески, майчински, стилов аспект. Да видим, защото това е темата на тази статия, какво направи стилът на Г.К. вечен.

"Колежанката"

В началото на кариерата й, стилът на Грейс Кели много прилича на този на "момичето от колежа", т.е. много близък и достъпен е до обикновените млади американки. В гардероба на Грейс преобладават наивните рокли-ризи, панталони-капри, сака, ниски балетни пантофки и почти незабележими обувки със средно токче. Но дори и тези, на пръв поглед скучновати елементи от гардероба, актрисата умело превръща в съблазнителни ансамбли, добавяйки шик с най-прости детайли. Избраната от Грейс за годежа с принц Рение III вталена рокля-риза от Branell, е допълнена от изящна брошка и въздушен шал, които идеално съответстват на повода, започвайки да формират едновременно невинния и разкошен имидж на Кели.

Съдбоносните панталони-капри

През май 1955 година Грейс оглавява делегацията на САЩ на кинофестивала в Кан. Именно тогава бъдещата княгиня среща Рение за пръв път. За сесия за списание, снимана на борда на яхта в пристанището, лежерно-елегантната Грейс позира в бяла риза и капри, която комбинация впоследствие става визитна картичка на актрисата.

Нищо излишно

В статия в The Telegraph от 1956 година, озаглавена "Това започна с Грейс Кели", модната редакторка Уиндфрид Джексън пише за маниера на Грейс Кели да популяризира "лаконичния" стил, коментирайки "Модата се връща към класическата елегантност. Новата тенденция в голяма степен се диктува от една жена, която в този момент е във всички вестникарски заглавия - Грейс Кели".

За да се усвои "новата модна техника" на Кели, Джексън съветва читателите да "подберат изящни лаконични дрехи и да ги допълнят с практични украшения: обици на винт и благородна гривна - това е всичко, което ви трябва".

И подчертава: "Аксесоарите трябва да са безупречни — дръжките на чантата трябва да са неусукани и успоредни, никакви гънки по аксесоарите за глава или пък дефекти по токчетата". А за съвършен финиш препоръчва да се обърне специално внимания на прическата: "косите да са акуратно сресани, здрави и блестящи".

Самата Грейс Кели обяснява увлечението си по лаконичните силуети така: "Предпочитам да избирам обикновени дрехи, защото в екстравагантните неща просто се губя". Тя вярва, че класическите елегантни дрехи, ведно с хубавата осанка и надлежната грижа за себе си никога няма да излязат от мода.

Инат, не каприз

Днес приемаме Грейс Кели като въплащение на елегантността. Не винаги е било така обаче: множество критици, дешифрирайки тоалетите на принцесата пласт по пласт, твърдят, че в начина й на обличане се разчита характерният й инат. Не само успешната кинокариера доказва решителността и независимостта на Кели, но и подходът й при формирането на гардероба. Безусловно, актрисата уважава традициите и има тънко чувство за съвременност. Но Грейс винаги се е отличавала от общия фон на лека скука и академичност, характерни за стила на кралските особи, а впоследствие и напълно видоизменя приетото в посока на прекрасна непринуденост.

Така например, дълго време жените в Монако не е било прието да носят панталони, а в двореца е било задължително да са със шапка. Само че Грейс предпочита да прекарва времето със семейството си в комфортни панталони, което въздесъщите фотографи не пропускат да запечатат всеки път. И така, забраната за носене на панталон бива позабравена, а ежедневният спортен стил става абсолютно приемлив в дворцовата обстановка.

Кели винаги е бягала от директната интерпретация на моментните модни трендове, често дори им възразява директно. Веднъж, при едно пристигане в Монако, княгинята слага огромна широкопола шапка, закриваща лицето й изцяло, независимо от възраженията на собствения й баща, който твърди, че е не е добра идея, защото така тя просто не се вижда. А когато шапките започват да излизат от мода и престават да са задължителен елемент в гардероба на жените, правилото за задължителната им употреба в Двора също отпада постепенно.

Чантата Hermès и не само

Най известният моден факт, свързан с Грейс Кели, е чантата Hermès Kelly, кръстена така през 1956 година заради фотографиите, на които актрисата прикрива бременното си коремче от нахалните папараци именно с този иконичен аксесоар. Историята на Грейс и Hermès започва две години преди това, когато прочутият режисьор Алфред Хичкок, който боготвори Грейс и я нарича "вулкан под снега", позволява на дизайнера по костюмите Едит Хед за персонажа на актрисата във филма "Да хванеш крадец" да използва аксесоари на Hermès. "Бяхме като две малки момиченца в магазин за сладолед, влюбихме се във всичко, което видяхме", разказва дизайнерката за епизода в бутика.

Перлите - най-добрите приятели на момичетата

"Използвам ги и на екрана, и в живота", казва Грейс много пъти. И това е така: ювелирният аскетизъм на актрисата допуска допълването на класическите й тоалети с деликатни перлени бижута. В огромната й колекция от перли се наброяват гривни, обици, пръстени и огърлици, а сред редките екземпляри са златни часовници, украсени с перли и диаманти.

Рамо за американския моден бизнес

Звезда и до момента на срещата си с принца, в навечерието на сватбата с принц Рение III Грейс се превръща в абсолютен магнит за пресата: следват я 24 часа в денонощието, в списанията се обсъжда от глава до пети, включително особеностите на безшевните й чорапи. По време на една от пресконференциите в Монако, Грейс се обръща към феновете: "Това внимание ласкае, но и плаши. Бих искала всички ние да сме по-тактични".

Осъзнавайки неизбежността на ситуацията, Грейс решава да използва популярността си за благото на американската мода. "Европейските дизайнери винаги са се считали за по-добри, но за своите появи Грейс често избира именно американски брандове, което се отразява крайно положително на модния бизнес на страната", разказва в книгата си "В стила на Грейс Кели" Кристина Хогланд. Една от най-любимите дрехи на Грейс е тъмносиньо палто на американския дизайнер Ben Zukerman.

Разумна шопинг-стратегия

Към пазаруването, принцесата на Монако, независимо от безграничния достъп до най-скъпите възможни дрехи и аксесоари, се отнася със своя философия: "Купувам си дрехи, които ми харесват и които после нося с години".

Грейс Кели не се числи към звездите с огромен гардероб и няколко стаи-гардеробни, които да го поберат. Още по-малко допуска в мислите си невъзможността да се появи с един и същ тоалет два пъти. Когато по време на бременността с дъщеря й Стефани питат принцесата по повод любимото й тъмносиньо палто на Ben Zukerman: "Това не е ли същото палто, което носехте и преди 9 години?", тя отговаря без всякакво смущение: "Да, много го харесвам!"

Дори на церемонията по връчването на Оскара й за най-добра женска роля през 1955 година, избира драпирана атлазена рокля в цвят аквамарин на Едит Хед, веднъж вече обличана година назад, на премиерата на филма "Провинциалистката" в Ню Йорк.

Червеното червило - основен аксесоар

Яркият цвят на червилото - още един от неизменните спътници на безупречния стил на Грейс Кели. Някои биха поспорили дали, когато се касае за кралски особи, по-доброто решение не са бледите розови, корал или нюд нюанси. Но Грейс Кели и тук успява да отстои правото си, покорявайки всички със своите съблазнителни и едновременно изтънчени героини във филмите "Висока луна" и "Прозорец към двора", винаги акуратно начервени, в червено.

Елегантното сафари

Съвършеният стил на Грейс Кели вдъхновява много дизайнери, в това число и Кристиан Диор, Кристобал Баленсиага и Ив Сен Лоран. Последният, както споделят очевидци, е крайно впечатлен от интелигентното излъчване на Грейс в стил сафари във филма "Могамбо" и й посвещава своята "африканска" колекция La Saharienne collection от 1969 година.

Семпли, и в същото време изключително провокативни, тоалетите на Грейс Кели и до днес продължават да вдъхновяват съвременните дизайнери: елегантните творения на Зак Позуън и Томи Хилфигер, колекцията от перли на Mikimoto - Princess Grace — това е малка част от наследството, оставено от най-ярката звезда на 50-те. Грейс умее да преобразува модерното в свое, запазвайки ярка индивидуалност - определено едно от нещата, на които е важно да се научат и възприемат и съвременните претендентки за титлата "икони на стила".

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 3 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.