Следва

“Необозримо за“ Необозримия Кольо К.

Седмица на руското кино от днес, 4-ти януари

В навечерието на руската Коледа, Дом на киното / Dom na kinoto и Russian Standard ви канят на седмица, посветена на руското кино с прожекции на някои от най-успешните и харесвани руски филми за последните години.

Movies & TV преди 5 години



ДОВЛАТОВ (премиера)

режисьор: Алексей Герман-младши

Филмът разказва за шест дни от живота на брилянтния, ироничен писател Сергей Довлатов, който гледа далеч отвъд тесните граници на Съветска Русия през 70-те години. Заедно със своя приятел поета Йосиф Бродски, той се бори да запази собствения си талант и почтеност, докато гледа как техните приятели артисти се сблъскват с безскрупулната държавна машина, от която впоследствие ще избягат като емигрират в Ню Йорк, губейки всичко, което са имали у дома.
4 януари, 19:00 часа
6 януари, 15:30 часа
7 януари, 20:30 часа
8 януари, 15:30 часа
9 януари, 12:30 часа
10 януари, 20:30 часа
-------------------------------------------------------------------------
ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА СЕВЕР (анимация, подходящ за деца)
режисьор: Реми Шайе

Саша, младо аристократично момиче, растящо в Русия в края на XIX в., мечтае за Великия Север и страда за съдбата на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс. Олукин е предал страстта към изследователската дейност на Саша, но родителите ѝ, които не одобряват това, вече са уредили брак за дъщеря си. Саша се бунтува срещу съдбата си, бяга от дома си и решава да се присъедини към Олукин... по дългия път на Север.
5 януари, 11:30 часа
6 януари, 13:30 часа
-------------------------------------------------------------------------
РАЙ
режисьор: Андрей Кончаловски

Това е историята на Олга, Жул и Хелмут, чиито пътища се пресичат в тежки военни времена.

Олга – имигрирала руска аристократка, е член на френската съпротива. Тя е арестувана от нацистите, защото укрива еврейчета. За наказание я изпращат в затвор, където се запознава с французина Жул – нацист, който трябва да разследва нейния случай. Той обаче хлътва по Олга и ѝ предлага по-лека присъда срещу секс. Тя е готова на всичко, за да избегне тежкото наказание, и се съгласява на предложението. Въпреки това обаче надеждата ѝ за свобода бързо изчезва, защото ситуацията се развива по неочакван начин.
6 януари, 18:00 часа
-------------------------------------------------------------------------
НЕЛЮБОВ
режисьор: Андрей Звягинцев

Женя и Борис са в процес на развод, белязан от гняв, разочарование и взаимни обвинения. Насочвайки се към нов живот, всеки с нов партньор, те са нетърпеливи да започнат отначало, да отворят нова житейска страница, дори да има опасност по този начин да изоставят своя 12-годишен син Альоша. До момента, в който той става свидетел на един от техните скандали и изчезва...
7 януари, 18:00 часа
9 януари, 21:30 часа
-------------------------------------------------------------------------
ЛЕВИАТАН
режисьор: Андрей Звягинцев

До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай (Алексей Серебряков), жена му Лиля (Елена Лядова) и техният син тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет (Роман Мадянов), който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата (Владимир Вдовиченков), който сега е преуспял адвокат в Москва. Двамата заедно решават да отвърнат на удара, като съберат компрометиращи факти за кмета.
10 януари, 18:00 часа

Всички зрители ще имат възможност да опитат коктейл, приготвен от Russian Standard специално за събитието.

More Movies & TV