Следва

Какво да гледаме в HBO GO и по HBO през януари

“Необозримо за“ Необозримия Кольо К.

„Кольо Карамфилов е средоточие на различни, понякога провокативни гледни точки, творчески концепции и нагласи. Той е един от малкото български автори с ярко изразен регионален и същевременно национален облик и значимост. Специфичното му място в художествените процеси от последните десетилетия у нас се определя от пресичането между съзнателно избраната автостилизация на артиста като „художник на собствения си живот“ и разполагането на творчеството като територия, която единствена е в състояние както да изрази, така и да запази индивидуалната чувствителност на твореца,“ казва проф. Галина Лардева, изкуствовед

Events преди 5 години

Изложбената 2019-та в Градската художествена галерия в Пловдив съвсем заслужено започва с ретроспективна изложба „Необозримо за Кольо К.“ на един от най-обичаните български творци - Кольо Карамфилов (1963 – 2014). Необозримо като самия него; като работите му; като таланта му.

Градската галерия неслучайно избира именно изложбата на Кольо Карамфилов като първа по време на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и ще представи произведения от различни периоди в артистичния живот на твореца, а творбите му са предоставени за изложбата от галеристи, частни колекционери и приятели.



Карамфилов беше казал:„За мен правенето на изложба е филм. Аз си я филмирам. Имам си главни герои, по-малки герои…“ Самата „Необозримо за Кольо К.“ не прави изключение – включва и големи, и малки, и „чужди“ герои – огромна селекция от творби на и посветени на гения на Кольо: ще се показват филми за и с него в опит да се изгради обозрима картина на разноликото му творчество. Всеки, запознат в творчеството и персоната на Карамфилов, знае, че той се не страхува да работи в почти всички жанрове на визуалното изкуство - графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист… А „Необозримо за Кольо К.“ ни показва размахът, с който той твори на всяка една от тези, най-условно, сцени.

Откриването на изложбата ще се състои днес, 7-ми януари, от 18 часа в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“ 15 и имаме възможността да изминем тези нищо и никакви 142 км, за да се насладим на ретроспективната селекция, събрана в изложба, до края на месец януари. "Да разсипеш усмивка върху официалния си костюм... на това му казвам събитие!"


На 28-ми този месец от 17 часа в ГХГ Пловдив ще бъде представен двуезичен каталог, специално подготвен за „Необозримо за Кольо К.“

Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?