Следва

Довиждане, Иване!!!

ДОВЛАТОВ / DOVLATOV

"Д О В Л А Т О В" на Алексей Герман-младши - на кино от 4 януари 2019

Movies & TV преди 5 години

„Довлатов“ е новият филм на Алексей Германмладши, който за първи път обръща камерата към родния си град – Ленинград (днешен Санкт Петербург), за да представи живота на младите съветски писатели Сергей Довлатов, Йосиф Бродски и други подтиснати артисти по онова време. „Довлатов“ разказва за шест дни от живота на брилянтния, ироничен писател Сергей Довлатов, който гледа далеч отвъд тесните граници на Съветска Русия през 70-те години. Заедно със своя приятел поета Йосиф, той се бори да запази собствения си талант и почтеност, докато гледа как техните приятели артисти се сблъскват с безскрупулната държавна машина, от която впоследствие ще избягат като емигрират в Ню Йорк, губейки всичко, което са имали у дома.



„Прочетох Довлатов доста късно, когато бях на 26 или 27 години, всичко наведнъж. Още тогава си мислех, че ще е страхотно да направя филм за него, но почти 15 години не можех да измисля как. Довлатов е един от онези безусловни символи на последната четвърт на ХХ век. Той е суперзвезда на руската литература. Той е по-голям от живота, изтънчен и невероятно талантлив; жалко е, че вече не произвеждаме такива хора." 



Филмът представя един изключително жив, интересен и богат период от началото на 70-те години в Ленинград. Бродски все още не е заминал за Америка, Довлатов все още не е заминал за Естория. Усеща се отзвука от свободата в периода, познат като „размразяването“ по времето на Хрушчов. Нашите герои са все още млади, 30-годишни, изпълнени с енергия. Въпреки, че ги виждаме изтощени, небръснати, те все пак са пълни с надежда. За нас беше важно да съчетаем историята с личния живот на тези хора, да представим талантливите автори на Русия, които поради политическия климат в родината не са могли да правят това, което искат – но въпреки всичко са вярвали в своите идеали и са се опитали да запазят себе си.



Не искахме да идеализираме нищо, нито пък сме се опитвали да „изровим“ нещо неприлично от личния им свят. Искахме да представим Довлатов като човек и личност, не като глупак или кукла. Филмът ни е изпълнен с думите и прозата на Довлатов. Опитахме се да представим един цялостен епизод от житейската му история – с елементи, които са свързани с неговия брак, с членовете на семейството му, с опитите му да бъде публикуван… Срещахме се с дъщерите му Елена и Екатерина на няколко пъти, те бяха така добри да дойдат в Санкт Петербург… Говорихме с някои от приятелите на Довлатов. Опитахме се да направим всичко така, че да пресъздадем най-важните детайли от неговия характер и епохата, в която е живял. Вече няма подобни големи „комуналки“, където около една голяма маса са се събирали хора, съмишленици и са общували, обсъждали, говорели до сутринта. Тази ера вече е в миналото, но направихме опит да съживим усещането а онова време…

Срещахме се с актьори от цялата страна, а също и от чужбина. Пред очите ни минаха хиляди лица. Докато търсехме нашия Довлатов, някой намери непознати поеми и разкази на Бродски, които никога не бяха публикувани! Най-голямото предизвикателство беше да открием актьор, който да влезе в образа на Довлатов – той е бил красив като филмова звезда, но в същото време бил изключително затворен в сложния си вътрешен свят. Екипът ни реши, че физическата прилика е много важна за историята – еврейското и арменско потекло на Довлатов гарантират един определено специфичен външен вид. Оказа се, че намирането на актьор, който да отговаря на всичките ни изисквания, е доста трудно, но накрая бяхме изключително щастливи, че успяхме да намерим талантливия Милан Марич.“ Алексей Герман-младши

АЛЕКСЕЙ ГЕРМАН - МЛАДШИ

Алексей Герман-младши е роден в Москва през 1976 година. Учи във ВГИК и получава множество международни награди за късометражните си филми. Пълнометражният му дебют печели Специален диплом на фестивала във Венеция, а вторият му филм „Гарпастум“ е включен в официалния конкурс. Третият му филм „Хартиен войник“ печели „Сребърен лъв“.



ФИЛМОГРАФИЯ

2003 „Последният влак“ („Последний поезд“) 2005 „Гарпастум“ 2008 „Хартиеният войник“ („Бумажный солдат“) 2011 „Из Токио“ – къс. 2013 „5000 дни напред“ („5000 Days Ahead“) – къс. 2015 „Под електрическите облаци“ („Под электрическими облаками“) 2018 „Довлатов“
Русия-Полша-Сърбия, 2018, 126 мин, цветен 



сценарист и режисьор Алексей Герман-младши оператор Лукаш Зал с участието на Милан Марич, Хелена Суйецка, Данила Козловски, Артур Безчастни, Антон Шагин продуценти Андрей Савелиев (SAGa films), Артьом Василиев (Metrafilms), Константин Ернст (First Channel) копродуценти Message film (Полша), Art&Popcorn (Сърбия) с подкрепата на Eurimages; Дариуш Яблонски, Изабела Войцик, Виолета Каминска (Полша), Мирослав Могорович (Сърбия) продукция SAGa films, Metrafilms and First Channel (Russia)



НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ Берлин '18 – Сребърна Мечка за артистично постижение на Елена Окопная, художник и дизайн костюми FEST International Film Festival, Сърбия '18 – диплом на ФИПРЕССИ за Алексей Герман-младши Сантяго '18 – Международен пълнометражен игрален филм (номинация) Севиля '18 – Най-добър филм (номинация)

ДОВЛАТОВ се разпространява в България от АРТ ФЕСТ премиерна дата – 4 януари 2019

More from View Sofia

More Movies & TV