Следва

Бунтарите от BRASS AGAINST идват в София

Изложба, филм и нова книга отбелязват 90 години от рождението на неподражаемия Йордан Радичков

Серия събития и непоказвани досега фотографии на автора ще обогатят Пловдив през януари...

Events преди 5 години

2019-а година бележи 90 години от рождението на един от най-самобитните и плодовити майстори на словото у нас. Несравним виртуоз на късия разказ и играта с въображението, доказан драматург и сценарист, Йордан Радичков продължава да се радва на голям читателски интерес, а богатото му творчество е преведено на над 40 езика и издадено в над 50 страни по света.

През месец януари културната столица на Европа отдава почит на обичания български автор със серия събития, като специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат представени непоказвани досега кадри от пътешествието на писателя до Сибир през 1964 година.

Програмата ще започне на 13-януари с изложбата „Неосветените дворове“, разказваща за вълнуващото приключение на автора из далечния Север, през което се ражда едноименният пътепис. Експозицията ще бъде изложена в Градска художествена галерия Пловдив – Експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“, а откриването е от 16 часа.Изложбата ще може да бъде разгледана до 27 януари.

Непознатите фотографии от пътешествието на Радичков до една от най-суровите области на Земята са представяни пред публика само веднъж в София. Благодарение на подкрепата на фондация Пловдив 2019, която е съорганизатор на събитието, изложбата ще бъде презентирана в разширен вид с информация на английски език за всички гости на столицата на културата, както и с още непоказвани до момента кадри. Черно-белите снимки разказват за срещите на автора с еленовъди, якути, снежната пустош и тайгата. Благодарение на усърдието на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от тежко увредени ленти, а сега намират път и към по-широката аудитория.

Заедно с това посетителите ще имат възможност да видят и единствения документален филм за Йордан Радичков „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков. Прожекцията ще е с вход свободен на 13 януари от 14 часа в клуб Fargо.

Откриването на изложбата ще бъде придружено с представяне на самостоятелната книга „Сибирски тетрадки“ на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид.

„Сибирски тетрадки“ е един вълнуващ и нередактиран текст, който в синтезиран вариант чертае книгата „Неосветените дворове“ и представя живите и неподправени впечатления на Радичков от комплексния и суров живот из сибирските земи.

Кръглата годишнина от рождението на автора е подобаващ повод за представянето на този изключителен текст. Едва ли има по-добро доказателство за невероятния талант на автора от тази разтърсваща чернова, която даже в първоначалния си вид има силата да съществува като самостоятелно и отделно произведение. Проф. Инна Пелева ще сподели повече за неговите качества с гостите на откриването на 13-и януари.

„Сибирски тетрадки“ се появява с изключителното оформление и илюстрациите на художника София Попйорданова.

В качеството си на специалист и съставител на вече девет тома от поредицата ‚Събрани съчинения“ проф. Пелева ще води и разширен разговор за творчеството на Радичков с фокус „Неосветените дворове“. Той ще се състои на 19-и януари от 14 часа .

Проектът е част от официалната програма в Откриващия уикенд на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

„Неосветените дворове“ е първият пътепис на Йордан Радичков. Книгата разказва за пътуванията му из сибирските земи през 1964 година, когато писателят прекарва повече от четири месеца в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и авторът сам често пъти се връща към думите на шамана:

„Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него, да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“ – откъс от „Неосветените дворове“.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.