Следва

Pour some sugar on me

Величка, Пенка и Ирена плетат на една кука пуловери за Chopova Lowena по 545 паунда всеки

...а 545 паунда = 1 183 лева

Shopping преди 5 години

Не, съвсем не става дума за поредната безвкусица, която някой местен мозък е родил, за да запълни бройките в онлайн бутика си за маркови реплики, а за актуални модни новини, идващи от сърцето на fashion дистрикта в Лондон - престижния колеж Central Saint Martins. Разбира се, ръкатите Величка, Пенка и Ирена надали биха били част от подобен мащабен проект без да имат по-солиден гръб в лицето на някой сънародник, а единият от общо двама креативни директори в един бранд, е, мислим, надеждна опора.

Ема Шопова и Лора Лоуена (сещате се коя от двете е българка) са дипломантки на Central Saint Martins и оснавателки на стрийт бранда с подчертан интерес към източноевропейската култура, Chopova Lowena. Именно българските корени на Шопова довеждат екипа на лондонския бранд на родна земя за заснемането на меко казано екзотичния lookbook за чисто новата мини колекция от вълнени пуловери, дело на креативните royal възпитанички. Колекцията представя 4 различни модела пуловери със състав 75% вълна и 25% найлон с не особено впечатляващ дизайн - това, което мигновено привлича погледа със съгурност е стилистиката, в която са разгледани 545-паундовите плетива. Вдъхновени от 90-тарски фотографии от мотокрос състезания и същевременно традиционните български плетачески техники, вълнените изделия създават "звучна" смесица от цветове и материи, пригодена към стилистикта на артистичното дуо.

Познати с умението си да миксират вековни занаяти с озадачаващи съвременни препратки, Ема и Лора дълго търсят новаторски подход за представянето на луксозните си продукти. Та така се озовават пред сергията за зеле по лев и петдесет, което очаква да бъде превърнато в зимнина; пред пластмасовия съд, предлагащ апетитна гурме варена царевица и до тарелката с бяло саламурено сирене на лентата в супера.

Изправени пред нелеката действителност на постстудентския живот (имайте предвид, че Chopova Lowena вече се продава в Matches и LNCC), дизайнерското дуо се обръща към традиционните техники, изучени от занаятчиите в родината на Шопова (ако трябва да цитираме интервюто на Ема и Лора в AnОther) или иначе казано - в родна майка България: "Израснахме обградени от жени, които упражняват традиционни занаяти във всеки дом и отделно общество", разказват дизайнерките. "Любовта и интересът ни към традиционното облекло и наследството е това, което ни събра, когато се запознахме за първи път."

Проектът, чийто официален старт е даден на 4-ти януари с пускането на колекцията в продажба онлайн, създава тези плетива с единствената цел да подчертае производствения процес, стоящ зад него. Като такъв, Ема и Лора избират за основен материал вълна от йоркширски мелници - отражение на британския произход на Лоуена. Тази великобританска вълна бива приведена във вида, в който се продава за 1 183 лева не от когото и друг да било, а от Величка, Пенка и Ирена.

"Величка, Пенка и Ирена са страхотно трио пенсионерки, които са прекарали живота си плетене, тъкане и бродиране - от необходимост - като приемственост, добита от техните майки и баби", обяснява Шопова пред AnOther.

"Резултатът е своеобразен култ към британските и българските занаяти, осигуряващи (засега) оцеляването на техники, които скоро могат да бъдат напълно заличени", завършват от AnOther. За вълната в Йоркшир не знаем, но с цялото ни уважение, в България винаги ще се намери приятелка, за да ти закърпи нещо, а услужлива баба, която да ти оплете с удоволствие някой грозноват, но симпатичен по свое му, вълнен пуловер, дето да ти боде цяла зима, има на всеки ъгъл!

Селекцията кадри на пуловери от йоркширска вълна, до камион със зеле; на някой и пазар; на щанда със саламуреното сирене, и до "млечната, сладка" царевица, в галерията горе>>>

More Shopping