Следва

Grammys 2019: Алиша Кийс има да ви каже нещо

We love: Деян & Радина в "Любовникът"

от любов в живота до тази на сцена...

Events преди 5 години

Тези двамата са ни любими, още повече, когато си партнират и на сцена, освен в живота.

Деян Донков и Радина Кърджилова обмислят проекта за "ЛЮБОВНИКЪТ" от дълго време, като актьорът е и режисьор на спектакъла. През изминалия сезон той направи истински фурор с ролята си на уродливия римски император "Калигула" в спектакъла на Диана Добрева, а освен това играе и в някои от най-хитовите заглавия в репертоара на първата ни сцена: "Полет над кукувиче гнездо", "Хъшове", "Дон Жуан", "Вишнева градина" и "На ръба". Радина Кърджилова пък получи престижната награда "Икар" 2018 за ролята си на Екатерина в «Танцът Делхи» на Галин Стоев. Участва и в премиерния «Бащата» на Диана Добрева.

Определяната като изключително провокативна, на ръба на скандала пиеса (спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години), ни сблъсква с абсурдната, тъжно-иронична и граничеща с уродлива фантазия игра на любов между двама съпрузи (Ричард и Сара), превърнали рутинното си и подредено ежедневие в отчаяна надпревара в търсене на любовта. Любовта такава, каквато е след години брачен живот, след стотици закуски, обеди и вечери заедно. Любовта, в която фантазмите, маските и въображаемите /а може би реални/ ситуации и хора смилат до неузнаваемост самодостатъчността на двамата, до степен да не могат да различат истинските си чувства и да се върнат към себе си. Абсурдът на живота такъв, какъвто само Харолд Пинтър умее да покаже.



Неслучайно Пинтър, когото наричат Драматургът на мълчанието, казва в словото си, изнесено по време на Националния студентски драматичен фестивал в Бристол през 1962 г.: "Моето предположение е, че не е възможно да има твърди граници между реалното и нереалното. Не е необходимо дадено нещо да е или вярно, или невярно; то може да бъде едновременно и двете. Даден персонаж на сцената, който не може да предостави убедителни аргументи или сведения за миналия си опит, за настоящото си поведение или за стремежите си, нито да направи изчерпателен анализ на своята мотивация, е точно толкова легитимен и достоен за внимание, колкото и другият, който, за наш ужас, е в състояние да направи всичко това. Колкото по-разтърсващо е едно преживяване, толкова по-неясно е неговото словесно изразяване".




More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.