Следва

Една разходка из Манхатън

Да летиш до Луната с мебелите на Марк Нюсън

Самолети, космически кораби, коли, столове, маси, ракети, печки, закачалки, обувки, дрехи, бинокли, мобилни...

All About Life преди 14 години

Самолети, космически кораби, коли, столове, маси, ракети, печки, закачалки, обувки, дрехи, бинокли, мобилни телефони, вибратори... това са само някои от нещата, които дизайнерът Марк Нюсън е създал през живота си. Добре дошли в един футуристичен, красив и неустоимо секси свят.

На 20-ти юли 1969 година малкият Марк стои пред телевизора с отворена уста. На екрана Нийл Армстронг изговаря: „... и един огромен скок за човечеството.” Стъпването на луната го омагьосва завинаги и сега, 40 години по-късно, той си признава: „мисля, че това беше истинското начало на кариерата ми.”

Нюсън завършва скулптура и бижута в Сидни след което започва да работи по различни проекти през 80-те, когато и за първи път успява да създаде собствен стил.

Първият му голям успех е през 1986 със столът Lockheed Lounge, който той изработва сам от фибростъкло и алуминий. Тогава цената му е около 1000 британски паунда, но сега колекционери по света са готови да дадат над 1.5 милиона на търг за един такъв стол.


Orgone Lounge, Felt chair

През 1987 Нюсън заминава за Токио, където работи няколко години с японски иноватори и дизайнери. Класиките на дизайна Orgone Lounge, Black Hole table и Felt chair се появяват за първи път и веднага се превръщат в така наречените „култови обекти”, появявайки се по изложби, списания, филми и дори клипове на Мадона.


Black hole table

През ’91 Нюсън пристига в Париж и за първи път започва да работи в европейска атмосфера. Сприятелява се с Филип Старк и Джаспър Морисън, работи за италианските Flos и Cappellini и продължава да произвежда страхотни поп-арт обекти, които галерии като MoMA, Vitra Design Museum и Gagosian жадно купуват за постоянните си колекции.



Но Марк Нюсън не прави само „обекти”, той прави космически кораби, самолети и ресторанти. Ресторантът във фоайето на една от иконите на модернизма – небостъргачът Lever House в Ню Йорк, е по проект на Нюсън. Интериорите на самолетите на австралийската Qantas Airlines – от дизайна на седалките до шарките на мокета – е изцяло по негова идея.

Най-футуристичният му проект без съмнение е вътрешността на кораба на компанията Astrium, която има планове да ни заведе на екскурзия в космоса до 2012.

40 години след първата стъпка на Луната, Нюсън е на границата да осъществи мечтата си и да излети в космоса. Къде ли ще го отведе талантът му след това?
 

More from View Sofia

More All About Life