Следва

Бил Мъри и София Копола екипно отново: 16 години по-късно

A Different Kind of Dancer: Баришников, ден преди София

in motion...

People of art преди 5 години

Стъклена менажерия, бутилка уиски, няколко книги и... ТОЙ. Михаил Баришников - иконичният балетист, който сякаш никога не може да прекъсне най-силната любов в живота си, тази със сцената.


"Животът е сбор от малки моменти", а спектакълът Бродски/Баришников е един от тях. Задължителен, не само, защото ще се играе за първи път в България, не само защото е моно Миша с гласа на писателя Бродски, а защото носи усещане... за усещанията и за това да правиш любов с... думите, танца, всичко.

А, иначе, ТОЙ съвсем скоро ще направи 70 + 1, на 27-ми януари да сме точни, роден е в Рига и името му редовно върви ръка за ръка с думите: танцьор, хореограф и актьор. За Михаил Баришников всичко започва през 1964-та в Ленинград с Марийнския балет, следват Ню Йорк и Американския балетен театър, на който по-късно става и художествен ръководител.

Признат е за най-известният съвременен танцьор, но не се задоволява само с тази сцена. През 1977-ма година Баришников е номиниран за "Оскар" и "Златен глобус" за най-добър актьор в поддържаща роля за лентата "Повратна точка". През 1989-та дебютира и на Бродуей в постановка по Франц Кафка, загърбвайки балета и отдавайки се на модерния танц. Най-добре обаче го помним като Александр Петровкси - руският любим на Кари Брадшоу в последния сезон на ТВ сензацията "Сексът и градът".


In real life от сериозно дълги години Баришников е дал сърцето си на екс балерината Лиса Райнхарт, с която си казват заветното "Да" чак през 2006-та година и имат три деца.

Извън сцената балетмайсторът е собственик на ресторант "Самовар" в Ню Йорк, открит заедно с покойния Бродски. Има собствена линия парфюми "Misha" и колекция балетни дрехи и обувки.

От няколко часа Баришников вече е на родна почва, защото на 19 и 20 януари на сцената на Софийската опера и балет ще играе постановката Бродски/Баришников. От 2015 г. спектакълът обикаля световните сцени, играе се с нестихващ успех, а билетите се разпродават за броени часове, както се случи и в България. “Тази постановка е специален момент в моя живот - преход от балетната игра към театъра”, споделя Баришников.

И докато нямаме търпение да се насладим на иконата на балетната сцена, разглеждаме няколко ретро кадъра на Миша в галерията горе>>>

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра