Следва

"Много ме развълнува! Много ми хареса! Толкова много, че чак ми е тъпо, че ви го споделям: Бродски/Баришников"

Профил/Анфас: Душан Дракалски, лъв х 5 в рекламата

П Р О >< Ф И Л

People of art преди 5 години

От време на време се случват хора, които просто не можеш да впишеш в думи, изречения, препинателни знаци, и изобщо в нещо, което прилича на обичайния ред. 


Той е един от тях. С прошарена коса и пясъчно бежови очи, които прегръщат нас, строени отсреща, с дълбочината на наученото.

Душан е целият душа... и сърце... може би неслучайно лекцията му, организирана от образователната платформа Praktika, снощи в столичен клуб, преди която го срещаме за няколко бързи на по цигара, се казва “От сърце”. Носител е на Cannes Lions и признат за един от най-креативните и опитни комуникационни специалисти от Балканите. Кариерата му стартира през 1997-ма в Saatchi & Saatchi Македония. Следват дълги години като регионален творчески директор в New Moment New Ideas Company в България, а после: Demner, Merlicek & Bergmann във Виена. Сега е в Прага като главен творчески директор на Ray Productions за Европа, но това само засега, защото, както сам казва, бяга често и от много компании.

Д.Д. пред V.S. (и неразделният ни Huawei Mate 20 pro) изглежда така>>>

V.S.: Всичко за пари?
Душан Дракалски:
Ако правех всичко за пари, май трябваше друга професия да имам. Да, advertising-ът е дисциплина, където парите са важни за клиента, но не и за мен. За мен е важна комуникацията, важно е да направя нещо, което комуникира с потребителите.

V.S.: Лъв се става как?
Д.Д.:
Ммм... никак! Когато нещо, което правиш, стане на лъв, това е краят на пътя му, то няма къде да ходи повече. Интересно е за хората, които не са спечелили "лъв" още, иначе за този, които го вземе - е краят на път. За мен лично никога нищо не е представлявало, защото е по-важно какво се случва от точка А до точка Б, а не целта. Важни са пътят и процесът!



V.S.: Душата на балканската реклама се храни с? И пие какво?
Д.Д.:
Храни се с балкан и пие ракия, разбира се!

V.S.: Кога последно поговори на себе си? Какво си каза?
Д.Д.:
Всеки ден се питам какво правя, защо го правя. Днес, например, се попитах "Защо не стана художник или филмов режисьор?"

V.S.: Искал си да станеш художник?
Д.Д.:
Аз съм завършил художествена академия, но сега въобще не съм това, което /трябваше да/ съм.



V.S.: Повратният момент, който те направи успешен извън професионалния живот?
Д.Д.:
Още бях в академията и реално в началото не виждах advertising-а по този начин. За мен всичко беше билбордове по улиците и тогава си казах: Аз мога да правя изложби върху тях! Затова започнах да се занимавам с реклама, след това открих всичките стратегии в тази сфера, скъсаха ми главата и така.

V.S.: Добре, а защо не се отказа?
Д.Д.:
А, де! Видях, че съм добър, просто животът ме понесе натам.

V.S.: Коя зодия си?
Д.Д.:
Скорпион, то и за това от инат всичко правя.

V.S.: Обратното на високия стандарт е?
Д.Д.:
Няма висок или нисък стандарт... има музика (смее се). Не, стандартът съществува, но той е много тясно свързан с нашето мнение. Ние, като общество, имаме мнение, което се мени постоянно. А advertising-ът е част от тези стандарти, той работи за потребителите.

V.S.: Избираш хората по три неща, кои?
Д.Д.:
Дали задават въпроси, дали правят нещата от сърце и дали се справят както трябва.



V.S.: Какво им е най-хубавото на Балканите и имаме ли енергийна алтернатива?
Д.Д.:
За енергийната алтернатива - не знам. Това, обаче, което е хубаво на Балканите е, че хората тук трябва да разберат, че не са глупави. Например, ние имаме кирилица, а хората от Запада имат латиница. Ние се опитваме да разберем тях, но те нас - не. А това е НАШЕ предимство, защото за един германец буквата "Е" е само "Е", а за нас - ако обърнем "Е", то става "Ш", което на хората от Запада не им говори нищо.

V.S.: Една добра реклама? И 2 плюс 1 неща, които я дефинират?
Д.Д.:
Не мога да кажа само една, не е и правилно - няма една. Добра реклама е тази, която комуникира с потребителите и подкрепя бранда. Ikea на Спайк Джоунс ми е любима, но това е откогато бях дете - реално преди 20 години.

V.S.: Напоследък гледахме "Те" на Сорентино и "Холмс и Уотсън" на Коен, кое прави добрия режисьор добър?
Д.Д.:
Добър режисьор е този, който може да признае, че е сбъркал и разбира, че не е някакъв генерал, а приятел с хората, които работи.



V.S.: Става ли да се прави любов с камерата или друго понятие приляга повече на това общуване с латерна магика?
Д.Д.:
Не става! Камерата е просто tool. Става да се прави любов с окото и с разбирането на нещата, а не с камерата, която утре ще бъде дигитална, след това холограмна и т.н.

V.S.: Казват, че любовта на мъжа минава през стомаха, а за сърцето какво остава?
Д.Д.:
Нищо не може да допре или докосне сърцето, ако не идва от сърце.

V.S.: Дуле в профил?
Д.Д.:
В профил избягвам отговори...

V.S.: Дуле в анфас?
Д.Д.:
..., а в анфас ги давам!
 


Уловихме НЕГО в обектив, благодарение на Huawei Mate 20 Proкойто освен изкуственият интелект (ИИ) си има и тройната основна камера (40MP, 20MP и 8MP), разработена в партньорство с експертите във фотографията Leica. И е истинско бижу за мобилна фотография!

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра