Следва

Fall 2019 Menswear: Dior

Маестро, мода: ЧРД, Кристиан Диор

the iconic...

All fashion преди 5 години

Роден в Гранвил на 21-ви януари 1095 година, Кристиан Диор е изконен... за модата, стила, дизайна.

Замислен, а в последствие и изпратен, да става политик, второто от петте деца в семейство Диор първоначално иска да стане архитект, но само и единствено модата и скиците успяват да обладаят сърцето и душата му.

Всичко започва с галерията, която Кристиан отваря през 1928-ма година, първоначално продавайки собствените си модни скици, а после стигайки до произведения, сред които и такива на Пабло Пикасо. Следва служба в армията, а след нея работа за модната къща на Лелонг, където заедно с Пиер Балмен са главни дизайнери.


На 16-ти декември 1946 година Диор основава собствена модна къща благодарение на помощта на крупния собственик на фабрики за памук Марсел Бусак.

Още с първата си колекция с оригинално име Corolle, дизайнерът прави истинска революция в модата, не случайно критици и журналисти я кръщават New Look. Представана през 1947-ма колекция чупи рамките на предлаганите по време на Втората световна война кройки, залагайки на чувствен, пищни и оставящи впечатление дизайни.

Мосю Диор бързо се превръща маестрото на формите и силуетите, а креациите му коренно променят женското облекло и превръщат Париж в модна столица с главен фешън бутик - Dior.

Кристиан Диор умира внезапно на 52 годишна възраст по време на почивката си в Италия, а версиите за смъртта му са няколко: сърдечен удар след игра с карти, задавяне с рибна кост и любимото ни - инфаркт след изключително изтощителен сексуален акт - теза, която споделя и предполагаемият му любовник Алексис фон Розенберг.

В галерията горе>>> по повод ЧРД, ретро кадри на Кристиан Диор, пред чийто талант се прекланяме вече 114 години.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 57 минути

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 19 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.