Следва

#хаштагсофия през обектива на Иво Йованович

"Много ме развълнува! Много ми хареса! Толкова много, че чак ми е тъпо, че ви го споделям: Бродски/Баришников"

Заглавието взехме назаем от великолепната Рени Врангова... 

Events преди 5 години



"Запознах се с Йосиф Бродски на вечеря в Ню Йорк през ранната есен на 1974-та. Точно бях избягал от СССР, а той бе изхвърлен от страната 2 години по-рано. След вечерята отидохме на кафе в Greenwich Village. Помня, че изпихме толкова много еспресо, нещо, на което не бях свикнал, че по-късно не успях да заспя от сърцебиене. Всъщност, не беше от кафето!",
разказва за запознанството си с Нобеловия лауреат за литература артистът. Тогава Баришников е на 26, а Бродски - на 34.

"Имаме много да си говорим", каза ми тогава Йосиф, и ние наистина не спряхме. В продължение на двадесет и две странни години общувахме всяка седмица. Последно се чухме за рождения ми ден на 27-ми януари. Годината беше 1996-та, а часове по-късно си отиде", разказва още Михаил за най-добрия си приятел Бродски.

Още преди старта на спектакъла Бродски/Баришников на режисьора Алвис Херманис, в който публиката в София има шанса да се потопи в две поредни вечери - снощи и в събота вечер, енергията от дълбоката връзка между поета и иконичния балетист се усеща с всяка фибра на началната тишина. Материята, както и поднасянето й, са специфични - редуват се поетични ежедневности с тежки морални проблеми. 

Различни посоки на морал, близост, отдалечност, консерватизъм, откритост, риск. Меланхолия, преминаваща през живота, леко и по-тежко самотна, белезникава, белязана от трайно разочарование. Изкуство в най-чистия му вид и смисъл. Единият със стиховете си - съвършената архитектура на думите и смислите, напуснал този свят, другият - спокоен, преклонен, гениален, жив...



Абсолютна величина, съвършенство, синергия между сега и после, преди и утре, аз и ти, ние и те, мога и искам, стар съм, млад съм, жив, нежив...

"Въпреки това, колкото и претенциозно да звучи, ако притежавам определена морална твърдост, това е благодарение на него", признава Баришников за влиянието на Бродски върху себе си. Именно и заради това представлението Бродски/Баришников не е за всеки, изисква се усилие, напълно поносимо, разбира се, за да останеш, да попиеш, да настръхнеш, да запомниш, да преживееш. 


"На сцената сме само аз и текстовете на Бродски", казва Михаил, чиито движения се смесват с лириката, тялото става поезия, независимо че, по думите на балетиста, Йосиф никога не е вярвал в представянето на поезията му като пърформанс: "Той вярваше, че стиховете трябва да се четат тихо - на себе си, пожелателно с цигара и шот уиски". Никак не случайно точно тези две неща правят компания на Баришников на сцената + виталното усещане за таланта на Бродски.

Спектакълът няма сценарий, нито хореография - ранни и късни творби на Бродски се сгодяват за японско буто, фламенко, модерен танц, на моменти фиксирани, на моменти силно флуидни.

Истинско поетично приключение, докосващо сетивата по един особено натрапчив начин, оставящ след себе си привкус, с който неколцина се задавиха, но повечето изпаднаха в захлас. 

Като примата на НТ
 "Иван Вазов" - Рени Врангова, чиито цитат от Фейсбук използвахме за заглавие на тази статия.
Като нас.
И като още 800 души снощи в притихналата зала на Операта. Само 30-ина излязоха, но разбираме и тях. Все пак това ЧУДО не е смилаемо от всеки стомах. Изисква се специална коремна мускулатура, специален поетичен поглед, специална вяра в гения.

Благодарим!  


More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?