Следва

„Большой Московский Цирк” се приземява в България

„Братя Карамазови" идват отново в Народния Театър

Ще гледаме постановката през очите на македонския режисьор Деян Пройковски

Events преди 5 години

Епохалният текст „БРАТЯ КАРАМАЗОВИ“ на Фьодор Достоевски ще се възроди на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в един от най-мащабните проекти на театъра този сезон. С амбициозната задача се заема прочутият македонски режисьор Деян Пройковски, който прие поканата на директора Мариус Донкин да постави пиесата на родна сцена.

„БРАТЯ КАРАМАЗОВИ“ е първият спектакъл от поредицата проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по инициатива на Народния театър през април 2018 г.

Представлението, чиито репетиции започнаха преди броени дни, ще има четворна премиера в София и Пловдив, европейската столица на културата за 2019 г. На 3 и 4 април е премиерата на Голяма сцена в Народния театър, а в Пловдив спектакълът ще бъде показан за първи път пред публика на 6 и 7 април.

Актьорският каст е впечатляващ: АНА ПАПАДОПУЛУ, АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА, ЖОРЕТА НИКОЛОВА, РАДИНА КЪРДЖИЛОВА, ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ, ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ, ВЛАДИМИР ПЕНЕВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, ДЕЯН ДОНКОВ, ДИМИТЪР НИКОЛОВ, ЙОРДАН БИКОВ, ЙОСИФ ШАМЛИ, МАРИН ЯНЕВ и други.

Освен режисьор, Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на прочутия македонски композитор Горан Трайкоски, сценографията – на Валентин Светозарев, а костюмите – на Елена Иванова.

Защо „Братя Карамазови“ днес? Това е една от универсалните теми, може би едно от най-великите неща в литературата и голямо предизвикателство за нас в театъра. Смятам, че съвременният човек по някакъв начин живее с проблемите и въпросите на героите на Достоевски. Самите Карамазови, както ще видим и в спектакъла, са като Диоген, който е тръгнал посред бял ден със свещ в ръка да търси човека. Това ще са и нашите Карамазови. В какво се е превърнал днес съвременният човек, в какво вярва и в какво – не, какво е вярата и какво е да си вярващ, големите въпроси за Бог и съществуването на Бог. За да стигне човек до истинските отговори на въпросите, които го касаят, не трябва да преминава физическо разстояние, а да се научи как да пътува вътре в себе си. Защото там ще ги намери. Всъщност това представление ще е едно бурно и вълнуващо пътуване в човешките души и сърца.

Благодаря на Народния театър, че ме покани и ми даде възможност да работя с едни велики актьори и прекрасни хора, с които ще можем заедно да пътуваме в сърцата и душите си. Тук аз намерих своя дом и семейство“, сподели Пройковски в първата си среща с медии. И добави още: „Знаете ли, разликата между съвършената камбана и останалите е един полутон, който чуват само големите майстори. Точно такава е и разликата между Ангела и Дявола. Важното е само да имаш добър слух. И точно с този полутон се занимава „Братя Карамазови“.

Това представление не само ще постави въпроса, който самият автор формулира в романа – че не е важно за човека само да живее, а за какво да живее. Ще бъде съвременно важно и интересно, не само защото това е вечният въпрос, а и защото е важно всеки си зададе този въпрос чрез театъра“, каза драматургът на представлението д-р Светлана Панчева.

На въпрос как е добил впечатления и е направил избора на актьори, Деян Пройковски сподели, че познава почти всички, тъй като е завършил театрална режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов.

В Народния театър спектакли по текстове на Фьодор Достоевски са поставяни многократно. Първата е „Идиот“ с режисьор Йосиф Осипов през 1925 година. Следват „Вярващи жени“ (сцена от романа „Братя Карамазови“), постановка Н.О.Масалитинов, 1927 година; „Престъпление и наказание“, постановка Н.О.Масалитинов, 1931 година; „Сънят на вуйчо“, постановка Моис Бениеш, 1966 година; 1968 г. и 1971 г. – „Братя Карамазови“ на руския режисьор Борис Ливанов ; „Унижените и оскърбените“, режисьор Филип Филипов, 1977 г., „Бесове“ на проф. Енчо Халачев, 1990 г., “Престъпление и наказание” през 2008 г. , “Снегирьов” през 2010 г. и за последно през 2012 г. – „Идиот“, режисиран от Десислава Шпатова.

За спектакъла “БРАТЯ КАРАМАЗОВИ” по Ф.М. Достоевски работят:
Сценичен вариант ДЕЯН ПРОЙКОВСКИ (Република Македония)
Музика ГОРАН ТРАЙКОСКИ (Република Македония)
Сценография ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ (Република Македония)
Костюми ЕЛЕНА ИВАНОВА
Драматург на постановката СВЕТЛАНА ПАНЧЕВА
Фотограф БОЖИДАР МАРКОВ

More from View Sofia

Вълнуващ 6-ти октомври за Театър „София“ - премиера на "Перфектни непознати"

Events преди 6 месеца

След дълга подготовка и интензивен репетиционен процес, спектакълът „Перфектни непознати“ с режисьор Стайко Мурджев е готов да се срещне със своята публика. Театър „София“ гостува на сцената на „Сълза и смях“, където ще станем свидетели на това как един сценарий за филм може да се превърне в споделено живо събитие, да се преобрази в театрален спектакъл

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?